monster

Wie ben ik?

Twijfels

Af en toe moet je zelf op avontuur gaan en iets nieuws proberen. Daar heb je inzet en durf voor nodig. Nieuwe dingen ontdekken geeft je energie! Je krijgt er ook iets voor in de plaats: vriendschap, trots, dankbaarheid …

Terug

Probeer eens iets nieuws

Lang geleden trokken avonturiers uit Europa naar Amerika. Ze brachten de aardappel mee terug. Als ze thuis waren gebleven, aten we nu geen frietjes! Zonde! Af en toe moet je zelf op avontuur gaan en iets nieuws proberen. Daar heb je inzet en durf voor nodig. Nieuwe dingen ontdekken geeft je energie! Je krijgt er ook iets voor in de plaats: vriendschap, trots, dankbaarheid …

Je hoeft niets groots te doen
Kleine uitdagingen kunnen je ook een goed gevoel geven. Je zal verbaasd zijn hoe fijn het is om je ergens voor in te zetten! Hier lees je alvast enkele ideeën.

  • een eigen internetpagina maken
  • zelf een broek of een rok maken
  • een blog schrijven
  • je fiets in een leuke kleur schilderen
  • je oma of opa verrassen met spaghetti die je zelf maakte
  • muziek leren mixen

Meer ideeën vind je in oefening ‘Doe eens zot’.

Samen met anderen iets doen, zorgt voor plezier
Je hoort bij een leuke bende. Je voelt je aanvaard door anderen. Daardoor groeit je zelfvertrouwen.
Welk van de volgende ideeën lijkt jou het leukst?

  • samen naar de film gaan
  • met z’n allen op kamp gaan
  • een fuif geven met je vrienden
  • een groepswerk maken voor school
  • lekker shoppen met vrienden of vriendinnen

Fouten maken mag
Want uit je fouten kan je leren.

Neem bijvoorbeeld eens de bus. Je leert op te zoeken waar en wanneer je moet vertrekken. En hoe je moet betalen. Dat kan je later nog gebruiken. Je hoeft jezelf niets te verwijten als je de halte mist. Je weet het voor de volgende keer!Durf nee zeggen

Leer nee zeggen

Leer je nee zeggen? Dan wordt ja zeggen pas echt leuk. Dan geeft ‘ja’ je een gevoel van vrijheid!

Nee zeggen is: niet wachten tot het te laat is.

Een paar klasgenoten gaan ’s middags een broodje eten. Zonder dat ze toestemming hebben van thuis of van school. Je wil eigenlijk niet mee, want je wil geen problemen. Maar dat durf je niet te zeggen … Uiteindelijk ga je toch mee, maar je voelt je niet op je gemak. Zeg meteen wat je denkt. Dat is sterk!

Nee zeggen is rustig zeggen wat je denkt
Soms wil je iets niet doen, maar kom je vijandig over.

Je wil met je vrienden uitgaan. Het feestje begint om negen uur. Maar je vrienden komen je pas oppikken om elf uur. Je moet om één uur thuis zijn. Stel dat je zegt: ‘Nu moeten we niet meer vertrekken, het is toch te laat!’ Dan val je je vrienden aan en worden ze misschien boos. Zeg liever: ‘Ik vind het vervelend dat jullie zo laat zijn. We hadden om negen uur afgesproken. Omdat jullie zo laat zijn, kan ik maar twee uurtjes blijven.’ Je vrienden begrijpen dan sneller dat dat niet leuk is.

Duidelijk nee zeggen en toch kalm blijven heet ‘assertief zijn’ of opkomen voor jezelf.

Je vriend wil woensdagnamiddag gaan skaten. Maar jij moet eerst je huiswerk maken. Zeg hem dat je niet kan omdat je nog schoolwerk hebt. Maar dat je bijvoorbeeld ’s avonds met hem kan skaten.