Welkom op NokNok. Deze website werd voor de Coronacrisis ontwikkeld. De oefeningen en tips die je hier vindt zijn zeker ook nu interessant en bruikbaar. Let er wel op dat je hierbij steeds rekening houdt met de meest recente maatregelen.

Lachyoga


Een lachsessie organiseren. En waarschijnlijk kunnen jullie leden ook nog verschillende andere manieren van lachen bedenken!

Informatie


Jongeren iets nieuws laten ontdekken. Bovendien helpt lachen ook om negatieve stress om te zetten in positieve stress

12 - 14 jaar

5 - 40 jongeren

45 min.

Niets

Tips


Deze activiteit duurt niet lang, dus het is interessant om een aantal van deze kleinere acties aan elkaar te koppelen en op die manier toch een hele namiddag te werken rond één of meerdere van de knaltips. Wissel ‘denkactiviteiten’ ook steeds a f met ‘doe-activiteiten’ om de aandacht van de jongeren erbij te houden. Deze oefening past ook binnen de knaltip ‘jezelf goed doen‘. Jezelf verwennen en even een moment tijd nemen voor jezelf is van groot belang. Bij de nabespreking kan deze knaltip dus ook worden besproken.

Nabespreking


De begeleider licht kort knaltip ‘Mijn grenzen’ toe en legt de link met www.noknok.be. De focus bij de toelichting ligt op iets nieuws proberen. Laat jongeren dan een woordenketting maken. Elk nieuw woord moet beginnen met de laatste letter van het vorige woord en moet passen binnen de knaltip ‘mijn grenzen’.

Wanneer voor iemand in de groep de link niet duidelijk is met de knaltip, mag hij of zij de woordenketting onderbreken om wat meer uitleg te vragen. Vervolgens ga je verder met de woordenketting.

Verloop


Doe samen met je jongeren een lachsessie. Maar natuurlijk kan je ook zelf met je groep aan de slag. Bedoeling is dat je tijdens de lachsessie de jongeren in beweging brengt en hun natuurlijke lach stimuleert. We geven je alvast een lachlijstje ter inspiratie:

  • Haaahaaaahaaaa (langzame lage lach)
  • Hohohohohohohoho (Gewone stoomtreinlach)
  • Hihihihihihihihihihihi (Snelle kabouterlach)
  • Eu eu eu eu eu eu eu (Tandenloze lach)
  • Heuheuheuheuheuheu (Scandinavische lach)
  • Woehahahahahahwooaahahaha (lachapen lach)
  • Prststststprstststststpst (ingehouden lach)
  • Ggiigigigigigigigi (Giechellach)
  • Hahahahahahahwooehahahahahaahaa (Schaterlach)

Bedenk samen met de jongeren nog nieuwe lachvormen en probeer ze uit!