Welkom op NokNok. Deze website werd voor de Coronacrisis ontwikkeld. De oefeningen en tips die je hier vindt zijn zeker ook nu interessant en bruikbaar. Let er wel op dat je hierbij steeds rekening houdt met de meest recente maatregelen.

Spel zonder grenzen


Spel waarin twee of meerdere teams diverse opdrachten moeten uitvoeren om een zo goed mogelijke score te behalen en winnaar te worden. In dit spel worden diverse kleine ongewone opdrachten uitgevoerd, waarbij deelnemers iets nieuws moeten proberen, creatief moeten zijn of een uitdaging moeten aangaan.

Informatie


Iets nieuws proberen - Zot doen - Ervoor gaan - Uitdagingen aangaan - Grenzen verleggen

12 - 16 jaar

Meer dan 10 jongeren

3 uur

Snoepjes, bloem, 2 emmers, water, touw , een grote boomstronk of balk waar iedereen op kan staan, jute zakken voor elk teamlid om te zaklopen, eieren voor elk teamlid (en bij voorkeur nog enkele meer), houten ‘muur’ of echte muur of elastiek die tussen twee bomen kan worden gespannen en een muur nabootst, groot papier en stiften voor de nabespreking

Tips


Wees creatief en kies voor gevarieerde opdrachten. Hierboven wordt slechts een leidraad gegeven voor een spel zonder grenzen. Natuurlijk kan je hier nog vele andere variaties op bedenken. Tip hierbij: een doe-activiteit mag best worden afgewisseld met een rustiger spel waarbij de jongeren moeten nadenken en bespreken.

Nabespreking


Maak een happy-chart met de hele groep. Op deze happy-chart noteer je de verschillende activiteiten op de onderste as van de grafiek. Vervolgens geef je de opdracht om ieder voor zich een stift te nemen en op de grafiek twee bolletjes of smiley’s te tekenen:

Op welk moment had je het gevoel veel te hebben bijgedragen in je team om de activiteit tot een goed einde te brengen?
Op welk moment had je het gevoel weinig te hebben bijgedragen in je team om de activiteit tot een goed einde te brengen?

Laat iedereen bij de nabespreking zijn ‘bolletjes’ even toelichten. Vragen die hierbij kunnen gesteld worden:
Hoe voelt het voor jou om een nieuwe uitdaging aan te gaan?
Heb je op een bepaald moment in deze activiteit je eigen grenzen verlegd?
Welk gevoel krijg je bij het proberen van iets nieuws?

De begeleider licht ook kort knaltip ‘Mijn grenzen’ toe en legt de link met www.noknok.be.

Verloop


De diverse opdrachten worden achter elkaar uitgevoerd. Op een groot scorebord worden de punten van alle teams bijgehouden. Een finale activiteit zal bepalen wie de winnaar wordt van dit spel zonder grenzen.