De IK-boodschap


Hoe zeg je het, als je niet akkoord gaat met iets? Heb je het al eens meegemaakt dat de ander niet naar je wil luisteren? Het is niet altijd makkelijk. Deze oefening wil je helpen om op een rustige manier uit te leggen wat je denkt of voelt. Dat noemen we een IK-boodschap.

Hieronder krijg je tips om een IK-boodschap te formuleren.

  • Als je wil praten met iemand, noem dan de naam van die persoon. Wil je met Marie praten, zeg dan ‘Marie, ik zou je graag iets vertellen.’
  • Begin je boodschap met IK. Jij wil iets tegen de ander vertellen. Op die manier maak je duidelijk dat jij met iets zit, wat je aan de andere kwijt wilt.
  • Zeg wat je gevoel is. Omschrijf wat je niet zo leuk vindt aan hetgeen de andere persoon doet. Bijvoorbeeld: ‘Ik vind het nogal vervelend als jij …’. Op die manier komt de andere te weten wat jouw gevoelens zijn.
  • Zeg welk gedrag van de andere je stoort. Vertel tegen de ander wat hij of zij doet, dat jou niet aanstaat. Bijvoorbeeld ‘… mijn kamer zomaar binnenkomt zonder kloppen…’. Onthoud wel dat je enkel iets zegt over zijn of haar gedrag. Niet over zijn of haar persoon!
  • Geef de reden waarom je dat vindt. Zeg waarom je het niet leuk vindt wat de ander doet. Bijvoorbeeld ‘… omdat ik me dan niet op mijn gemak voel als ik bezig ben met iets’.
  • Geef een voorstel dat de andere persoon kan doen. Zeg hoe hij of zij het anders kan aanpakken. Bijvoorbeeld ‘Ik zou het fijn vinden als je even klopt.’

Als voorbeeld krijg je dan:

'Marie, ik zou je graag iets vertellen. Ik vind het nogal vervelend als jij mijn kamer zomaar binnenkomt zonder kloppen, omdat ik me dan niet op mijn gemak voel als ik bezig ben met iets. Ik zou het fijn vinden als je even klopt.'

Nu gaan we aan de slag. Het is misschien makkelijker om de oefening neer te schrijven. Je kan ze hier printen. Als je geen printer hebt kan je ze in je hoofd maken:


Wat is er gebeurd?
Wat is de naam van de persoon die je wil spreken?

................................., IK

Wat zijn je gevoelens bij hetgeen gebeurd is?

Welk gedrag van de andere persoon vind je niet goed?

Wat is de reden waarom je dit niet leuk vindt?

Hoe kan het anders of beter in de toekomst?

Bedenk nu de volledige IK-boodschap:
NAAM, IK
GEVOELENS
GEDRAG
REDEN
VOORSTEL
Download pdf - 11 kB