Eten of diëten


Meisjes moeten slank zijn en jongens kunnen maar beter een gespierd lichaam hebben. Of dat willen ze ons toch graag doen geloven. Dat beeld is echter een ideaalbeeld. Niemand is perfect. Om toch te kunnen voldoen aan het ideaalbeeld, willen veel jongeren op dieet. Maar diëten is niet gelijk aan gezond eten!

We beginnen met een aantal stellingen. Duid aan of ze volgens jou een fabel, en dus verzonnen, of een feit, en dus echt waar zijn.

[INSERT TESTJE]

Wat moet je doen als je wil gaan diëten?

Ga voor jezelf na of een dieet nodig is

Uit de stellingen blijkt dat er heel wat jongeren zijn die willen diëten, terwijl dat eigenlijk niet hoeft. Ga na of je wel moet afvallen. Is je gewicht echt te hoog? Of voel je je niet goed in je vel?

Zoek hulp bij iemand voor je dieet

Stel dat je besloten hebt dat je gaat afvallen. Vraag dan best raad aan iemand die hiervoor geschikt is. Je huisdokter of een diëtist(e) kunnen je helpen. Zij leren je afvallen op een gezonde manier.
Als je gezonder wil gaan eten heb je daar niet altijd iemand voor nodig. Er zijn veel dingen die je zelf kan doen. Of vraag raad aan je ouders. Kijk de tips nog eens na over gezonder eten en gewicht.

Houd deze dingen in je achterhoofd:

  • Gelukkig zijn ≠ slank zijn. Als je slank bent, wil dat niet zeggen dat je gelukkiger bent. Vaak denken mensen dat ze gelukkiger zouden zijn als ze bijvoorbeeld 10 kilo minder wegen. Maar uit onderzoek blijkt dat dat helemaal niet het geval is!
  • Geloof niet alles wat reclame zegt. Vaak maken die reclamemannen of –vrouwen je wat wijs. Kijk daarom kritisch naar reclame op tv of op het internet. Vele middelen om te diëten, zijn bedoeld om te verkopen en veel geld mee te verdienen. Maar eigenlijk werken ze niet (of niet genoeg)! Koop niet zomaar wat in de reclame aangeboden wordt.
  • Diëten kan ongezond zijn. Als je te weinig eet, kan dit ongezond zijn voor je lichaam. Je lichaam moet immers de juiste voedingsstoffen kunnen opnemen. Daarom is het belangrijk om voldoende water te drinken, om groenten en fruit te eten, …. Vraag raad aan iemand voor je met een dieet start.

Waarom deze oefening?

Wie veel gewicht heeft en wil afvallen, mag gerust diëten. Maar diëten is niet zonder gevaar! Je kan het best doen in overleg met je huisarts of diëtist(e).

Mooi zijn heeft niet enkel te maken met je uiterlijk. Echte schoonheid zit vanbinnen, hoor je wel eens. Dat klopt nog ook. Wie zichzelf graag ziet, is vanzelf al een pak mooier!


Download pdf - 11 kB