Nee leren zeggen


Durf nee zeggen als je iets niet wilt. Dat is niet altijd gemakkelijk. Soms zeg je 'ja' omdat je niet anders durft. Op een goede manier nee zeggen, kan je leren!

Onthoud: “Ik ben geen H O N D!”

HALT!

Voor je ja of nee zegt, denk je best eventjes na. Vraag wat er van je verwacht wordt. Wie doet er mee? Hoe lang duurt het? …

OVERWEEG!

Wat zijn de gevolgen van de vraag? Krijgen andere personen last als je nee zegt? Is de vraag misschien oneerlijk?

NEE!

Zeg nee, als je niet wil ingaan op de vraag. Op een goede manier nee zeggen doe je best op een beleefde, vriendelijke en duidelijke manier. Bijvoorbeeld: ‘Nee, dank je’, ‘Nee, dat gaat echt niet’, ‘Nee, ik kan dat niet doen’, ‘Nee, dat wil ik niet’.

Laat ook je lichaam spreken: sta of zit rechtop, spreek luid en kijk de persoon in de ogen. Zo kom je zelfzeker en duidelijk over. Oefen eens voor de spiegel.

Stel iets voor wat je wel graag wil doen. Zo vermijd je een lange discussie. Bijvoorbeeld: 'Nee, dank je, ik hoef geen sigaret. MAAR ik heb wel graag een kauwgom.'

DAAROM

Blijven de andere personen maar vragen of het toch niet gaat? Leg dan kort uit waarom je vindt dat het niet kan. Zeg de andere wat de gevolgen zouden zijn als je ‘ja’ antwoordt. En wat je daar niet goed aan vindt.

Houden ze niet op? Zeg dan nogmaals dat het niet hoeft voor jou en begin over een leuker onderwerp te praten.

Wil je echt oefenen? Kijk eens naar het voorbeeld op het werkblad hieronder. Je kan het hier printen en aanvullen met situaties die je zelf tegenkomt.

Waarom deze oefening?

Het is niet altijd simpel om nee te zeggen. Maar, het is wel belangrijk. Als je nee zegt kom je op voor jezelf! Je krijgt meer respect als je eerlijk voor je mening uitkomt.

Nee zeggen is een kunst. Je zal voelen dat het echt leuk wordt om ‘ja’ te zeggen.

Download pdf - 11 kB