Vriendschap is …


Wat is een vriend? Deze oefening helpt je dit uit te zoeken. Vriendschap kan vele dingen betekenen. Je hoeft ook niet alles met dezelfde vrienden te doen. Je hebt op school misschien slimme vrienden. Terwijl je in de sportclub sportieve vrienden hebt. Maar met een vriend kan je altijd wat meer dan met iemand die je gewoon tegenkomt. Als je gewoon iemand kent, is dat een kennis en geen vriend

STAP 1: Vriendschap is...

Vriendschap is...

...naar mekaar luisteren als er iemand verdriet heeft!

Vriendschap is...

...samen grappen maken en erom lachen!
Vriendschap is...

... samen plezierige dingen doen!
Vriendschap is...

... mekaar helpen bij een moeilijke wiskunde-oefening!

Wat versta jij onder vriendschap? Wat moet een goede vriend kunnen, zijn, doen,… voor jou? En wat zou jij als vriend kunnen, zijn, doen,… voor iemand anders?


STAP 2: Ga voor jezelf na wie je vrienden zijn en wie niet

Hierboven heb je een aantal redenen opgeschreven waarom iemand een vriend(in) kan zijn. Gebruik deze redenen om eens na te denken over jouw vrienden.

Tip: kijk eens bij de oefening rond de kennissenkring. In deze oefening leer je wie je allemaal kent. Wie kan je ook tot je vrienden rekenen?

Je kan dit ook neerschrijven. Dat is misschien makkelijker. Om de oefening te printen, klik dan hier.


STAP 3: Complimenten geven

Het is leuk wanneer je weet wie je vrienden zijn. Geef je vrienden ook eens een compliment. Je zal merken: ze zullen het graag horen! Op die manier kan je je vriendschapsband nog sterker maken.

Waarom deze oefening?

De bedoeling is dat je voor jezelf leert opsommen wat je van een vriend verwacht en wat jij een vriend kan geven. Op die manier leer je voor jezelf wat jij onder vriendschap verstaat.

Het is niet omdat je weet wat je van een vriend verwacht, dat je zomaar nieuwe vrienden kan maken. Op iemand toestappen lijkt gemakkelijker dan het is. Een vriend zal vaak niet aan alle verwachtingen kunnen voldoen. Sommige vrienden zijn heel goed in luisteren, terwijl je met anderen net leuke grappen kan maken. Vrienden verschillen van elkaar. Dat mag ook.

Download pdf - 11 kB