Stress


thema: Gezondheid

Opstaan, eten, wassen, toetsen maken op school, opletten tijdens de les, huiswerk maken, de tafel afruimen, trainen, je kamer schoonmaken … Dat moet je allemaal op één dag doen. Op sommige dagen gaat dat goed, op andere dagen maakt het je gek. Dan krijg je stress. Hier vind je tips om stress op school of thuis aan te pakken.

Reacties


"De dingen aanvaarden zoals ze zijn"

Je kan er niets aan doen dat sommige dingen moeten. Zoals je schoolwerk maken of je kamer opruimen. Leg je daarbij neer. Het heeft geen zin om je erover op te winden.

Li


"Begin eraan"

Sommige taken zijn écht niet fijn. Zo haat ik afwassen. Ik stel het dan altijd uit. Maar dat is ook geen oplossing, hé. Dan heb ik minder tijd voor andere dingen en krijg ik enkel meer stress.

Marcel


"Stap per stap"

Soms weet ik niet wat ik eerst moet doen. Dan maak ik een to-do lijstje. Ik pak mijn taken één voor één aan. Zelfs al krijg ik ze niet allemaal op tijd klaar. Ik begin bijvoorbeeld met mijn schoolwerk. Is dat afgewerkt? Dan ben ik al blij. Daarna begin ik aan iets nieuws, zoals mijn kamer opruimen. Na elke taak voel ik me opgelucht!

Lobke


"Op tijd pauze nemen"

Een pauze helpt om even weg te zijn van mijn zorgen, zelfs al is het maar twee minuten. Ik neem een douche, ik kijk mijn mail na, ik eet een appel of bel een vriend. Gun ook jouw hoofd wat rust.

Griet


"Beweeg"

Van bewegen krijg je een fris hoofd. Als je beweegt, maken je hersenen een bepaalde stof aan. Die heet endorfine. Dezelfde stof maak je trouwens aan als je verliefd bent. Endorfine maakt je gelukkig! Beweeg op een manier waar jij je goed bij voelt. Hou je niet van lopen? Ga dan fietsen, skaten, wandelen, voetballen, touwtje springen, schermen of volleyballen. Keuze genoeg!

Li


"Relax"

Probeerde je al eens een oefening om te ontspannen? Het is even wennen, maar je zal merken dat het je goed doet. Bij mij werkt het echt!

Griet


"Je sterk tonen maar toch bang"

Dat zal wel heel moeilijk voor je zijn. Goed dat je de dingen al van je kan afschrijven! Dat geeft toch al een beetje rust in je hoofd. Knap dat je dat doet. Erover praten is misschien een volgende stap? Is er niemand in je omgeving waar je bij terecht kan? Je ouders, een broer of zus, nicht of neef of zelfs een leerkracht? Dan kan je samen met iemand anders misschien naar een oplossing zoeken. Of je kan steeds bellen of chatten met Awel, zij helpen jongeren die met een probleem zitten. Dat is helemaal anoniem (ze vragen niet naar je naam enzo) en helemaal gratis. surf naar www.awel.be. Het kan even moeilijker gaan, maar hou de moed er in!

Joke


"Na regen komt zonneschijn, zeg ik altijd"

Er zijn fijne periodes en minder fijne periodes in je leven. Hou de moed erin, kind!

Bomma


"Jezelf belonen"

Als een klus klaar is, spreek ik af met vrienden. Of ik kijk even televisie. Met een warme chocolademelk! Ik verdien het, toch?

Lobke