vriendinne die zichzelf snijden


bang

ik heb een paar vriendinnen die zichzelf snijden en ze doen het echt vaak meestal doen ze dat omdat een jongen hun heeft gekwetst maar dat vind ik geen reden ik weet niet wat ik moet doen om hen te helpen en om te zorgen dat ze dat niet meer doen

Reacties


"Bezorgd"

Wat lief hoe jij bezorgd bent over je vriendinnen!

Jezelf pijn doen is inderdaad nooit een helpende manier om met moeilijke situaties om te gaan. Op korte termijn werkt het misschien even verdovend, maar daarna ben je misschien boos op jezelf, of je loopt blijvende schade op… Op deze pagina kan je wat meer lezen over waarom mensen zichzelf pijn doen en wat ze zouden kunnen doen. Misschien kan jij dit wel doorsturen naar je vriendinnen, zodat ze zelf de weg vinden naar hulp. 

Marcel


"Wat kan je doen?"

Eerst en vooral: zorg goed voor jezelf! Het helpt je vriendinnen ook niet vooruit wanneer het voor jou te zwaar wordt, dus zorg dat jij ook genoeg steun hebt en help alleen waar je kunt.

Laat je vriendinnen bijvoorbeeld weten dat ze bij je terecht kunnen voor een afleidende babbel wanneer ze het moeilijk hebben.

Geef zelf het goede voorbeeld om met stress en moeilijke gevoelens om te gaan: eens goed sporten, erover praten, iets leuks gaan doen, een vrolijke playlist opzetten, … Er zijn genoeg alternatieven. Hoe meer ze die zien, hoe meer ze ook de neiging zullen hebben om ze eens uit te proberen.

Heb je het gevoel dat je hen maar niet kunt helpen? Verwijs hen dan naar Awel, daar vinden ze steun bij opgeleide vrijwilligers.

 Liefs, 

Joke


"Zelf steun zoeken"

Je bent duidelijk een heel goede vriendin. Je helpt je vriendinnen ongetwijfeld al door er voor hen te zijn wanneer ze het moeilijk hebben. Maar je kunt hun problemen niet helemaal in je eentje oplossen. Ook voor jou kan het soms zwaar zijn om die last te dragen. Aarzel daarom ook niet om erover te praten met iemand die je vertrouwt (of anoniem via Awel). Zij kunnen je misschien ook mee helpen zoeken naar goede hulp voor je vriendinnen. 

Griet