monster

Ik denk soms aan zelfmoord

Donkere gedachten

Soms kan het leven zo’n pijn doen, dat zelfmoord een uitweg lijkt. Veel mensen willen niet echt dood, maar zien op dat moment geen andere oplossing. Ze kunnen de pijn, het verdriet, de eenzaamheid, al die tegenslagen en problemen niet meer verdragen.

Terug

Hoe herken je het? ―

Ook al lijkt het alsof alles helemaal vastzit en je alles al geprobeerd hebt, toch kan je geholpen worden. Maar hoe dan? De beste manier is om er met iemand over te praten. Dat is moeilijk want sommige mensen voelen zich niet op hun gemak als ze iemand horen praten over zulke moeilijke problemen. Soms begrijpen ze het niet goed of geloven ze het niet. Maar er zijn zeker ook mensen die naar je luisteren en kunnen helpen om met je gevoelens om te gaan.

Je kan je verhaal vertellen aan een goede vriend, buur, collega, familielid, …. Iemand waarvan je weet dat je hem/haar kan vertrouwen.

Waarom? ―

Het denken aan zelfmoord maakt je hoofd zo moe. Raadpleeg best een hulpverlener. Je kan beroep doen op je huisarts of iemand van het JAC of CLB. Deze mensen staan altijd voor je klaar.
Je kan chatten, mailen of bellen met de Zelfmoordlijn (gratis en anoniem).

Wat kan je doen? ―

Laat degene die het moeilijk heeft zijn verhaal doen. Zeg dat hij alles mag vertellen en dat je het begrijpt. Geef ook aan dat hij/zij zich niet hoeft te schamen om te vertellen wat hij/zij voelt. Hij/zij zal zich zo beter op zijn gemak voelen bij jou.

Voor je vriend in nood is het goed dat hij enkele mensen in de buurt heeft die er zijn voor hem. Praten kan enorm opluchten. Maar het is niet altijd genoeg. Aarzel niet om een hulpverlener om raad te vragen als je het alleen niet meer ziet zitten.

Heb je snel hulp nodig? Maak je je zorgen over iemand die aan zelfmoord denkt? Je kan terecht bij AWEL of Tele-Onthaal, maar ook bij:

  • Noodnummer: 112
  • Antigifcentrum: 070/245 245
  • De zelfmoordlijn (gratis en anoniem): 1813
  • Huisarts (van wacht)

Meer weten? ―