Samen sporten en zweten

Jongeren kunnen zich helemaal uitleven tijdens een sport(mid)dag! 

Informatie ―

Bewegen - Gezond zijn - Ontspannen

12 - 14 jaar

Meer dan 20 jongeren

Afhankelijk van de gekozen activiteiten

Afhankelijk van de gekozen activiteiten, touw voor de nabespreking

Verloop ―

Organiseer een toffe sport(mid)dag met je leden. Enkele voorbeelden:

  • Organiseer een sporttornooi in de buurt: voetbal, volleybal, het-trekt-op-geen-bal … Koppel dit eventueel aan leuke eetkraampjes en infostanden van plaatselijke sportverenigingen. Zo bewegen de jongeren niet alleen, maar maken ze ook vrienden en leren ze elkaar beter kennen.
  • Doe een Smurfen vs. Gargamel-bosspel. Doel van dit bosspel: zoveel mogelijk verschillende smurfen verzamelen door opdrachtjes uit te voeren. Verspreid in het bos staan de leiders telkens met verschillende opdrachten. Zij beoordelen of het team de smurf verdient. Maar er zit een addertje onder het gras: Gargamel loopt ook rond in het bos en kan smurfen afpakken door stilstaande jongeren te raken met een bal. Afhankelijk van de grootte van de groep zijn er 2 of meer Gargamels die continu in het bos op zoek zijn naar slachtoffers. Bewegen is dus de boodschap! Als een team een smurf verliest, moeten ze diezelfde smurf opnieuw verdienen. Bij denkopdrachten worden verschillende opgaves voorzien, voor als teams opnieuw een smurf moeten verdienen. Wissel zeker doe- en denkopdrachten af, zodat de jongeren uitgedaagd worden om tijdens een denkactiviteit te blijven bewegen. Enkele opties: raadsel oplossen, een droedel oplossen, vijf pijltjes vanaf een bepaalde afstand in een schijf werpen, een toren bouwen van bekertjes …
  • Organiseer een wedstrijd met ‘stappentellers’. Stel 2 of meer teams samen die gedurende 2 weken hun stappen optellen en noteren …
  • Organiseer een soort van Olympische Spelen. Met bijvoorbeeld 100 m lopen, kogelstoten, speerwerpen … Maar ook touwtje springen, zaklopen, klompengooien, geverfde propjes met pijltjes afschieten, autowrakken verplaatsen: hoe gekker hoe beter!

Tips ―

Het is altijd leuk om na een sportactiviteit eens languit in het gras of op de vloer te gaan liggen. Luister aandachtig naar je hart dat raast, je snelle ademhaling, de adrenaline in je bloedvaten. Merk hoe de fysieke spanning langzaam afneemt en geniet van het ontspannen gevoel dat je krijgt.

Op zoek naar stappentellers? Neem contact op met het Logo in je buurt of de gemeente. Misschien lenen zij er wel uit.

Nabespreking ―

Maak een levensgroot dartsbord met ongeveer een meter verder een lijn waar jongeren achter moeten staan. Iedereen moet zijn mening vervolgens geven over een aantal stellingen door naar een bepaalde plaats op het dartsbord te springen. Als ze springen naar het centrum van het bord zijn ze helemaal akkoord met de stelling. Staan ze eerder aan de buitenkant op het dartsbord, dan zijn ze niet akkoord of kunnen ze zich er niet in vinden. Laat enkele jongeren kort toelichten waarom ze naar die bepaalde plaats in het dartsbord zijn gesprongen.

Enkele mogelijke stellingen:

  • Ik vond deze activiteit leuk.
  • Bewegen gaat piekeren tegen.
  • Mijn hoofd was leeg tijdens deze activiteit.
  • Na deze activiteit voel ik me goed in mijn vel.

Vertel de jongeren dat ze op www.noknok.be meer toffe oefeningen voor thuis kunnen vinden over ontspannen & bewegen, je goed in je vel voelen, niet piekeren … Hang de poster op in het lokaal, en geef de jongeren een NokNok-postkaartje en sticker mee haar huis als herinnering aan de activiteit!

Materialen ―

Stickers

Stickers om klasagenda's, gitaren, kasten in het lokaal, het toilet, ... op te fleuren! Deel ze uit en kom te weten waar ze belanden ;)

Postkaartjes

Vertel jongeren over NokNok met dit postkaartje.

Posters

Fleur je lokaal op en zet NokNok in de kijker!