Welkom op NokNok. Deze website werd voor de Coronacrisis ontwikkeld. De oefeningen en tips die je hier vindt zijn zeker ook nu interessant en bruikbaar. Let er wel op dat je hierbij steeds rekening houdt met de meest recente maatregelen.

Nieuwe sporten: flairvoetbal, pijn(t)bal


Aan de slag met nieuwe sporten.

Informatie


Iets nieuws proberen — Uitdagingen aangaan — Creatief zijn

12 - 16 jaar

Meer dan 20 jongeren

Afhankelijk van hoeveel sporten je doet: 1 uur tot 1 dag

Afhankelijk van de sportactiviteiten die jij kiest.

Tips


Deze activiteit past ook perfect binnen de knaltip ‘jezelf goed doen’. Geef dus zeker ook tips hierover mee, want beweging is belangrijk om je goed in je vel te voelen.

Nabespreking


Maak een rondje en laat iedereen in 1 woord vertellen hoe ze zich hebben gevoeld tijdens deze activiteit. Laat iedereen er even in stilte over nadenken, zodat jongeren niet de neiging hebben te gaan papegaaien en ‘ik ook’ te gaan zeggen.

Verloop


Probeer met je groep eens nieuwe sporten uit. Je kan hiervoor samenwerken met sportverenigingen uit je regio of alle mogelijke sportieve initiatieven. Of je kan zelf een nieuwe sport bedenken met je groep en hiermee aan de slag gaan. Enkele leuke nieuwe sporten om zeker te proberen zijn:

 • Flairvoetbal: Speel met je tieners een wedstrijdje voetbal, maar deze keer met extra aandacht voor de meisjes. Ook de jongens spelen deze keer volgens deze regels!
  • De juiste kledij : flairvoetbal speel je met lippenstift op je lippen, hoge hakken, een strak T-shirtje en veel juwelen.
  • Aangepaste regels: elke interpretatie van buitenspel is correct, spelen doe je (wegens hoge hakken) best op beton, de bal moet roze zijn, tijdens het spel is iedereen vriendelijk en beleefd, de rugnummers zijn merknamen van kledij (vb. Chanel nr. 5), de cheerleaders zijn even belangrijk als de spelers, enz… En wie durft dan nog zeggen dat meisjes niet kunnen voetballen?!
 • Pijn(t)bal: Echte paintball is duur. Zeker als je graag schiet, vliegen de kogels er nogal snel door. Gelukkig is er een waardig alternatief. In iedere doe-het-zelfzaak vind je van die witte spuitpakken met een kap, waar je helemaal in kan (Wegwerpoveral te koop in het materiaalmagazijn; check bijvoorbeeld www.materiaalmagazijn.be)! Je kan ze ook een paar keer hergebruiken! Bij een dokter, een dierenarts of een thuiszorgverpleegster kan je oude spuiten vinden (vraag dat ze de spuiten bijhouden). Los wat verf op in water. Je kan een reservoir zetten in het kamp of mobiele reservoirs maken (oude PVC-flesjes die je in een gordel rond je midden draagt). Let the games begin! Een ander alternatief is PVC-buizen nemen en ze in stukjes van 30 – 50 cm snijden. Dan neem je stukjes nat toiletpapierbolletjes en je steekt ze in de buis en dan … blazen maar. Oefen eerst je schietkunst en probeer het dan tegen elkaar! Zie dat je de blaaspijpen al eens uitgeprobeerd hebt, zodat je zeker weet dat ze werken. Doe dit op een leuk terrein, waar je jezelf een beetje kunt wegsteken (bos, vervallen huis,..)
 • Gehandicaptensport: Probeer eens sporten zoals torbal, dovensport of rolstoelspelen:
  • Torbal is een balsport die in teamverband wordt beoefend (drie tegen drie) en specifiek is ontwikkeld voor mensen met een visuele handicap. Je hoeft niet blind of slechtziend te zijn om torbal te spelen, want een geblindeerde skibril brengt iedereen op hetzelfde visuele niveau: helemaal niets zien! Je start op een matje om je te kunnen oriënteren,de bal zie je niet, maar hoor je aankomen door een belletje in de bal. Een zalig ‘stille’ sport waarbij opperste concentratie van belang is!
  • Dovensport: Sportzalen zijn vaak oorverdovend door het lawaai. Bij dovensport zetten we alle sporters een geluidsdemper op zodat ze niet gehoord, maar gezien moeten worden. Een heel leuk experiment! Hoe gedragen spelers zich als ze niet gehoord worden? Hoe gaan ze toch die pass krijgen of kunnen geven? Hoe verloopt de communicatie? Gaan ze net meer of minder samenwerken? Als samenwerkingsopdracht kan het zeker tellen! Oude bekende spelen worden plots een grote nieuwe uitdaging!
  • Rolstoelspelen: Dit is een heel ludieke vorm van conditietraining met een pedagogische meerwaarde. Sporters zonder handicap kunnen eens ervaren dat mensen met handicap ook een ijzersterke fysieke conditie kunnen opbouwen. Spelenderwijs leren we je omgaan met een sportrolstoel.
  • Zitvolleybal: Zitvolleybal is een spectaculaire variant van het staande volleybalspel. Op enkele regels na is het bijna hetzelfde spel. Het is niet zomaar liggen of zitten en wat ‘motten’ op een bal, het is een vermoeiende sport als je voor elke bal gaat! We dagen je graag uit om ook dit spel te leren kennen!
 • Dubbelfrisbee: Dit spel speel je met twee ploegen van twee spelers en twee frisbees. Zorg dus dat je verschillende veldjes maakt, zodat verschillende wedstrijden gelijktijdig kunnen plaatsvinden. Baken met de kegels en het lint twee vierkante speelvelden a f van zo’n 5 – 6 meter. Doe dit op 5 meter van elkaar verwijderd. Elk team staat op een speelveld, één speler van beide teams heeft een frisbee vast. Eén van de andere spelers telt a f. Dan gooien ze de frisbee naar de andere kant. Probeer de aankomende schijf te vangen en terug te werpen. Je mag je frisbee nooit naar je medespeler gooien. Je mag ook niet lopen met de frisbee in je hand. Als een frisbee buiten vliegt, dan vuur je hem weer a f vanaf de plaats in het speelveld waar de frisbee buiten ging. Je mag de frisbee nooit van buiten het veld gooien. Je kan een punt scoren als de frisbee van de andere ploeg ‘buiten’ vliegt en als jouw schijf in het speelveld van de andere ploeg op de grond valt en daar stilvalt.
 • Dansen als een moviestar. Bekijk een videoclip en probeer de dansmoves van de ster en zijn groep na te bootsen als echte professionals.
 • Meer originele sporten kan je vinden bij vzw Vlaamse Traditionele Sporten Vlas ~ www.vlas.be