De veerkrachttest?


NokNok is een online tool voor jongeren van 12-16 jaar. Je kunt er zelf aan de slag kunnen om je goed in je vel te voelen. Om jou hierin te begeleiden en persoonlijk advies te geven, ontwikkelden we de veerkrachttest.

Wat meet de test?

Veerkracht zegt iets over hoe sterk je je voelt bij stress of tegenslagen. Met een hoge veerkracht sta je stevig in je schoenen bij problemen of in moeilijke tijden.

Omgaan met spanning gaat over hoe jij spanning of stress uit je lijf krijgt. Had je een rotdag, of voelde je je heel verdrietig? Wat doe jij dan om stoom af te laten?

Je sociaal netwerk zijn alle relaties en contacten die je hebt met de mensen om je heen. Met wie heb jij een goede band? En kan je ergens terecht als je het moeilijk hebt?

Waarom zo’n test?

Uit onderzoek blijkt dat die drie dingen heel belangrijk zijn om je goed in je vel te voelen. En gelukkig kan je ze ook echt trainen.

Na het invullen van de test krijg je een overzicht: Hoe sta je ervoor? Wat zijn je sterktes? En wat kan je doen als je ergens wat minder goed op scoort?

We zien de zelftest als de 1ste stap om je beter in je vel te leren voelen. Met de aanbevolen oefeningen en tips weet je exact hoe je aan de slag kunt.

Door wie werd de test gemaakt?

De vragen van de test werden – na heel wat onderzoek – ontwikkeld door de klinisch neuropsycholoog M. Portzky. Hij liet wel 4.500 jongeren in Vlaanderen de vragenlijst invullen. Daardoor kunnen we nu kijken of iemand bijvoorbeeld gemiddeld of heel hoog scoort tegenover leeftijdsgenoten.

Een team psychologen van het Vlaams Instituut Gezond Leven zorgden er met Awel voor dat de vragenlijst als zelftest op NokNok kwam. Zo schreven ze adviezen en tips bij alle mogelijke scores. Na het invullen van de test krijg je nu feedback en aanbevolen oefeningen op het NokNok-platform. Zit je met iets of heb je vragen over je resultaat? Dan kan je terecht bij Awel.