Berg en Dal


De bedoeling van de oefening is om te leren bepaalde gebeurtenissen van een andere kant te bekijken. Hierdoor leer je dingen zien op een positievere manier.

De dingen waar je mee bezig bent in je hoofd, hebben een invloed op je gevoelens en je gedrag. Kijk maar eens naar het voorbeeld hieronder.

Een voorbeeld:

Beschrijving van de situatie
Je beste vriend gaat naar een andere middelbare school dan jij. Hij koos voor een andere school dichter bij hem in de buurt.
DALEN: wat denk je? BERGEN: wat denk je?
Nu heb ik niemand meer om mee op te trekken op mijn nieuwe school. Nu kan ik nieuwe vrienden maken op mijn nieuwe school, terwijl ik af en toe nog eens afspreek met mijn beste vriend.
DALEN: wat voel je? BERGEN: wat voel je?
Ik voel me in de steek gelaten door mijn beste vriend. Ik voel me alleen op de nieuwe school. Ik heb zin om nieuwe klasgenoten te leren kennen. Ik voel me nog verbonden met mijn beste vriend.
DALEN: wat doe je? BERGEN: wat doe je?
Ik sluit me op in mijn kamer als ik thuiskom. Op school praat ik met niemand .

Ik maak af en toe een uitstapje naar mijn beste vriend. Op school zoek ik een nieuwe vriendengroep.

Het voorbeeld maakt duidelijk dat je bepaalde situaties ook van een andere kant kan bekijken. Als je de positieve kant ziet, zal je je beter voelen!

Kan jij zelf nog zo’n situaties bedenken? Bedenk zo eens een situatie die je zelf mee maakte. Hoe kan je dezelfde situatie op een positieve en op een negatieve manier zien? Schrijf het misschien neer in je dagboek, dat helpt om het overzicht te bewaren. Of hieronder vind je een leeg schema. Print het af en vul het in.

Waarom deze oefening?

Soms heb je automatisch gedachten bij een gebeurtenis. Je kan zo’n gedachten leren herkennen door aandachtig naar jezelf te luisteren. Deze oefening helpt je daarbij. Je schrijft op waar je aan denkt en wat je voelt. Je staat dan stil bij de gedachten die je hebt. Zo leer je meer vat krijgen op je gedachten en kan je proberen om de positieve kant ervan te bekijken.

Het kan altijd dat je eens een dag hebt met wat negatievere gedachten of gevoelens. Dat is niet erg. Geef de moed niet op en probeer de oefening opnieuw.

Download pdf - 11 kB