De kracht van muziek


Soms word je vrolijk van muziek, soms droevig. Dat heb je waarschijnlijk zelf al gemerkt. In deze oefening leer je de kracht van muziek te gebruiken. Zo gun je jezelf wat afleiding als het even moeilijk gaat.

STAP 1: Verzamel nummers

Verzamel nummers waar je blij van wordt. Van welke nummers je gelukkig wordt, is voor iedereen verschillend. Dat komt, omdat je bepaalde dingen onthoudt. Stel dat je iets leuks meemaakte net toen je een bepaald liedje hoorde op de radio. Je had bijvoorbeeld net een nieuw lief of het was een kamplied. Als je het liedje daarna weer hoort, zal je opnieuw hetzelfde gevoel hebben!

Heb je tijdens een liedje een moment dat je je blij voelt? Schrijf het dan op in je dagboek op de site. Of maak een ‘happy’ playlist op Spotify. Het kan een nummer zijn dat in je hoofd zit, dat je hoort op de radio, dat op je mp3-speler staat ... In het begin is het misschien wat raar. Maar geef het een kans. Het is de moeite waard!

Hieronder staan voorbeelden welke gedachten en gevoelens je bij een bepaald nummer hebt.

Voorbeeld:

MuziekGedachtenGevoelens
Een nummer van Alicia Keys, een clip van Justin Bieber, ...Ik had het gevoel dat ik veel vrienden heb.

Ik had een superleuke tijd op een feestje.

Ik ben stapelverliefd.

...
Ontspannen, rustig, opgelucht, blij, opgewonden, tevreden, gelukkig, volwassen, levendig, trots, verwonderd, goed, verliefd, kalm, enthousiast, …


STAP 2: Draai een vrolijk nummer

Als je een dipje hebt, heb je vaak zin om droevige muziek te spelen.

Probeer toch eens iets anders! Neem je muzieklijst in je dagboek/ ‘happy’ Spotify playlist erbij en zet een nummer op waar je blij van wordt. Ook al heb je geen zin om het te horen, zet het toch op! Je zal terugdenken aan de leuke tijd die je toen had. Je laat je niet gaan door je negatieve gevoelens.

Soms lukt het ook als je het liedje gewoon begint te zingen. In je hoofd of hardop. Probeer het eens!

Waarom deze oefening?

Deze oefening wil je helpen om je beter te laten voelen als je even niet zo goed in je vel zit. Misschien maken je ouders ruzie, valt het niet mee op school of heb je ruzie met je beste vriend of vriendin, … Je muzieklijst dient om je even op te beuren. Het lost je problemen niet op. Maar je wordt er wel blij van!

Wil je graag een geschreven lijst maken? Dat kan! Noteer wat je voelt en waaraan je denkt. Download de pdf versie!

Download pdf - 11 kB