De kennissenkring ―

Goed omringd zijn

Soms heb je het gevoel dat je alleen bent. Je vindt niemand om iets mee te doen of iets tegen te zeggen. Ken je dat gevoel? Met deze oefening zal je zien dat je meer mensen kent dan je denkt!

We zijn niet enkel op zoek naar je vrienden. Maar ook naar de mensen die je minder goed kent. Dat zijn je kennissen. Wie ken jij allemaal?

Denk eens hard na over iedereen die je kent (ook diegenen waar je maar af en toe mee praat).

Er zijn verschillende soorten steun. Betekent die persoon iets voor jou?

Klik dan op persoon toevoegen. Kies een passende afbeelding. Vul zijn/haar naam in en geef aan hoe belangrijk die persoon voor je is. 

Als je hem/haar in je kennissenkring zet, kan je kiezen of het iemand is die heel dicht of juist veraf van je staat.

Op school

Bijna dagelijks kom je op school. Je komt er heel wat mensen tegen: toffe klasgenoten, leerkrachten die je kan vertrouwen, iemand van het CLB die zich heeft voorgesteld, ….

In je vrije tijd

Misschien ga je dansen, muziek maken, tekenen, naar de jeugdbeweging, toneel spelen, sporten of heb je een weekendjob. Daar kan je ongelofelijk veel mensen tegenkomen!

Via internet

Je leert snel mensen kennen door te chatten, mailen of op een forum te zitten. Of misschien stuur je berichtjes met je gsm?

Familie

Je hebt veel familie. Niet enkel ma, pa, broer of zus. Denk ook eens aan je grootouders, neven, nichten, tantes, nonkels, achternichten of achterneven. Of zijn je ouders gescheiden en heb je daardoor nog meer familie?

Toevallig

Misschien kom je elke morgen dezelfde persoon tegen op straat, op de bus of in de trein? Misschien is dat meisje die verder in de straat woont wel leuk en kun je een gesprek met haar aanknopen? Of misschien ken je de meneer van de broodjeszaak of de mevrouw van de supermarkt? Spreek hen gerust aan. Als het hen niet aanstaat, zullen ze dat wel zeggen!

Andere

Er zijn er nog! Honderden mensen kom je tegen. En niemand bijt. Er zijn nog de mensen uit je buurt bijvoorbeeld of iemand die je tegenkwam op reis. Denk eens na waar je overal geweest bent. Je kent nog veel mensen!


Met deze oefening kan je nagaan op wie je kan rekenen. Dat is belangrijk zodat je weet bij wie je terecht kan als je het moeilijk hebt. Maar ook als je gewoon zin hebt om iets te doen of te praten met iemand!

Persoon

Verwijderen
Opslaan
Persoon toevoegen

Tip

Versterk je contacten. Zeg bijvoorbeeld eens vriendelijk goeiedag tegen de jongen die je elke morgen tegenkomt. Of chat eens met iemand uit je school die je normaal nooit zou aanspreken op de speelplaats. Bel nog eens met die vriendin die vroeger bij je in de klas zat. Het is leuk om samen dingen te doen. Ook met mensen die je (nog) niet zo goed kent!

Wie is je beste vriend? Misschien kan je eens iets extra doen voor hem of haar? Stuur bijvoorbeeld spontaan een berichtje om te vragen hoe het gaat.

Hoe voelde je je hierbij? Gelieve een emotie te selecteren.

boos

zenuwachtig

verliefd

blij

verdrietig

beschaamd

bang

gesteund

krachtig

hoopvol


Met een profiel op NokNok kan je je antwoorden opslaan en testresultaten bekijken. Ook krijg je toegang tot je persoonlijke ruimte waar je een (foto)dagboek kunt bijhouden. Bovendien, het is helemaal gratis!

Een NokNok-profiel iets voor jou?

Met een profiel op NokNok kan je je antwoorden opslaan en testresultaten bekijken. Ook krijg je toegang tot je persoonlijke ruimte waar je een (foto)dagboek kunt bijhouden. Bovendien, het is helemaal gratis!