De kracht van muziek ―

Je goed voelen

Soms word je vrolijk van muziek, soms droevig. Dat heb je waarschijnlijk zelf al gemerkt. In deze oefening leer je de kracht van muziek te gebruiken. Zo gun je jezelf wat afleiding als het even moeilijk gaat.

Wist je dat muziek een krachtig instrument is om een gevoel op te roepen? Neem de tijd om jouw persoonlijke lijst te maken van nummers die jou altijd kunnen opvrolijken. En nummers die hélemaal bij jou passen, die je zelfvertrouwen geven.

Deze oefening wil je helpen om je beter te laten voelen als je even niet zo goed in je vel zit. Misschien maken je ouders ruzie, valt het niet mee op school of heb je ruzie met je beste vriend of vriendin, … Je muzieklijst dient om je even op te beuren. Het lost je problemen niet op. Maar je wordt er wel blij van!

Van welke nummers je gelukkig wordt, is voor iedereen verschillend! Dat komt, omdat je bepaalde dingen onthoudt. Stel dat je iets leuks meemaakte net toen je een bepaald liedje hoorde op de radio. Je had bijvoorbeeld net een nieuw lief of het was een kamplied. Als je het liedje daarna weer hoort, zal je opnieuw hetzelfde gevoel herinneren.

STAP 1:Welke nummers kunnen jou altijd opvrolijken?

Verzamel nummers waar je blij van wordt.

Heb je tijdens een liedje een moment dat je je blij voelt? Houd het dan hieronder bij. Het kan een nummer zijn dat in je hoofd zit, dat je hoort op de radio, dat op je mp3-speler staat ...

Zo krijg je na een tijd je persoonlijke muzieklijst die jou altijd kan opvrolijken.

toevoegen
+ voeg leeg item toe

STAP 2:Verzamel dé liedjes die helemaal bij je passen.

Ken je dat, van die nummers die je helemaal jezelf doen voelen? Waar je echt een klik mee hebt. Maak een 2de lijst met liedjes die hélémaal jou zijn. Welk leuk nummer zou er goed passen als soundtrack bij jouw leven? Of zijn er liedjes die je doen denken aan iets waar je trots over bent? Verzamel ze hieronder.

Ben je jezelf even kwijt of voel je je onzeker? Of is er een moment waarop je wel wat zelfvertrouwen kunt gebruiken? Dan kan je deze lijst beluisteren.

toevoegen
+ voeg leeg item toe

STAP 3:Gebruik je muzieklijsten bij een dipje! 

Als je een dipje hebt, heb je vaak zin om droevige muziek te spelen. Probeer toch eens iets anders! Neem je muzieklijst uit de oefening erbij en zet een nummer op waar je blij van wordt. Ook al heb je geen zin om het te horen, zet het toch op! Het roept betere herinneringen op. En je laat je niet gaan door je negatieve gevoelens. Soms lukt het ook als je het liedje gewoon begint te zingen. In je hoofd of hardop. Probeer het eens!

Tip

Maak van je verzamelde nummers ook een lijst op bv Spotify of Youtube. Of op je smartphone. Zo heb je ze altijd bij de hand. Voel je je down? Probeer jezelf dan op te peppen met je vrolijke muzieklijst. Heeft je zelfvertrouwen een duwtje in de rug nodig? Laat je gaan op die nummers die je helemaal jezelf doen voelen.

Het is niet erg als je niet meteen aan 20 nummers denkt. Je kunt je lijst hier telkens aanvullen. Zo heb je na een tijdje een hele reeks liedjes verzameld. Daar kan je dan altijd kracht uit halen.

Hou je van zelf muziek maken? Dan is beats4life.be misschien ook iets voor jou! Neem zeker eens een kijkje :)

Hoe voelde je je hierbij? Gelieve een emotie te selecteren.

boos

zenuwachtig

verliefd

blij

verdrietig

beschaamd

bang

gesteund

krachtig

hoopvol


Met een profiel op NokNok kan je je antwoorden opslaan en testresultaten bekijken. Ook krijg je toegang tot je persoonlijke ruimte waar je een (foto)dagboek kunt bijhouden. Bovendien, het is helemaal gratis!

Een NokNok-profiel iets voor jou?

Met een profiel op NokNok kan je je antwoorden opslaan en testresultaten bekijken. Ook krijg je toegang tot je persoonlijke ruimte waar je een (foto)dagboek kunt bijhouden. Bovendien, het is helemaal gratis!