Eten of diëten? ―

Meisjes moeten slank zijn en jongens hebben maar beter een gespierd lichaam. Of dat willen ze ons toch graag doen geloven. Dat beeld is echter een ideaalbeeld. Niemand is perfect. Om toch te kunnen voldoen aan dat ideaal, gaan veel jongeren diëten. Maar dat is niet hetzelfde als gezond eten!

Aan de slag

Druk op de knop hieronder en lees de stellingen. Duid aan of ze volgens jou een fabel (en dus verzonnen) of een feit (en dus echt waar) zijn.

Start de test »
Nog niet ingevuld

Wat moet je doen als je wil gaan diëten?

Ga voor jezelf na waarom je wil afvallen

Uit de stellingen blijkt dat er heel wat jongeren willen afvallen, terwijl dat eigenlijk niet hoeft. Diëten kan bovendien een eet- of gewichtsprobleem uitlokken. Waarom wil je werken aan je gewicht? Weeg je echt te veel? Of voel je je niet goed in je vel? Diëten is niet de goede oplossing: het brengt je niet bij een gezonder gewicht, en het houdt risico’s in.

Voel je je niet goed in je vel (met om het even welk maatje dat je hebt)?

Zoals je al las tijdens de quiz, voelen heel wat jongens en meisjes zich onzeker over hun gewicht of lichaamsvorm. Diëten is niet de oplossing, vaak maakt dit het net erger.

Onzekerheid over je lichaam gaat dikwijls vanzelf over als je ouder wordt. Ondertussen kan je je best focussen op andere dingen die je goed doen voelen. Zoals tijd met vrienden doorbrengen, of je uitleven in een leuke hobby.

Soms is deze onzekerheid hardnekkig en begint ze ons hele leven te bepalen. Blijf hier niet alleen mee zitten. Praat erover met iemand die je vertrouwt. Je kunt steeds terecht bij je huisarts of het CLB. Die kunnen je advies geven of je in contact brengen met een hulpverlener.

Meer weten? Neem contact op met Eetexpert.

Hoe voelde je je hierbij? Gelieve een emotie te selecteren.

boos

zenuwachtig

verliefd

blij

verdrietig

beschaamd

bang

gesteund

krachtig

hoopvol


Met een profiel op NokNok kan je je antwoorden opslaan en testresultaten bekijken. Ook krijg je toegang tot je persoonlijke ruimte waar je een (foto)dagboek kunt bijhouden. Bovendien, het is helemaal gratis!

Een NokNok-profiel iets voor jou?

Met een profiel op NokNok kan je je antwoorden opslaan en testresultaten bekijken. Ook krijg je toegang tot je persoonlijke ruimte waar je een (foto)dagboek kunt bijhouden. Bovendien, het is helemaal gratis!