Omgaan met complimenten ―

Jezelf kunnen zijn

Weten wat je positieve kanten zijn? Je zelfvertrouwen versterken? Dat kan door de complimenten van anderen te leren aanvaarden.

Sla de complimenten die je krijgt goed op in je geheugen. Ze zeggen iets over jouw unieke persoonlijkheid.

Welke complimenten van anderen maken je blij? Wat hebben anderen al tegen je gezegd, waardoor je je goed voelde? Zet elke uitspraak in een vakje.

Het is belangrijk om complimenten te kunnen aanvaarden. Dat is gemakkelijker als je je goed in je vel voelt. Stel dat je van jezelf vindt dat je dom bent. Je gaat dan nooit je vriend geloven als die zegt dat je het examen zeker zal kunnen.

Krijg je een compliment van iemand anders? Lach het dan niet weg. Zeg een welgemeende ‘dankjewel’ en schrijf het ergens op. Lees het regelmatig terug tot je het zelf ook helemaal gelooft.

Nog niet overtuigd? Oefen dan door jezelf regelmatig een compliment te geven (zie schouderklopje voor jezelf).

  • Haal de positieve boodschap zo duidelijk mogelijk voor de geest. Probeer je de hele situatie zo gedetailleerd mogelijk te herinneren. Waar en wanneer kreeg je het compliment? Bijvoorbeeld tijdens de middagpauze in de refter.
  • Bedenk wie je het compliment gaf. Soms hangt het af van de persoon van wie je een schouderklop krijgt, hoeveel deugd het doet. Als je ouders bijvoorbeeld zeggen dat je een goed rapport hebt behaald, doet dat misschien meer deugd dan wanneer een maat van de sportclub dat tegen je zegt. Of wie weet is het bij jou net andersom.
  • Complimenten kunnen ook zonder woorden. Als iemand je een knipoog geeft, kan dat een mooie boodschap zijn. Misschien krijg je een glimlach van een leuke jongen of meisje uit je klas. Beschouw dat ook als een compliment!

Complimenten van anderen waardoor ik mij goed voelde:

toevoegen
+ voeg leeg item toe

Wat deed dat met je?

Welke positieve gevoelens had je bij deze uitspraken? (Bijvoorbeeld: blij, fier, opgelucht, tevreden, gelukkig, verliefd, ontroerd, plezierig, vrolijk, opgewonden, stralend, trots, vol zelfvertrouwen, ontspannen, optimistisch, sterk, …)

Bijvoorbeeld
blij fier opgelucht tevreden gelukkig verliefd ontroerd plezierig vrolijk opgewonden stralend trots vol zelfvertrouwen ontspannen optimistisch sterk
toevoegen
Inspiratie
+ voeg leeg item toe

Tips

Als je dan een dipje hebt, kan je terugdenken aan deze positieve boodschappen! 

Je weet nu dat het erg fijn is om een compliment te krijgen van iemand. Waarschijnlijk ben je daardoor meer gemotiveerd om ook aan anderen een compliment te geven! Bovendien word je zelf ook blij als je complimenten geeft aan anderen!

Hoe voelde je je hierbij? Gelieve een emotie te selecteren.

boos

zenuwachtig

verliefd

blij

verdrietig

beschaamd

bang

gesteund

krachtig

hoopvol


Met een profiel op NokNok kan je je antwoorden opslaan en testresultaten bekijken. Ook krijg je toegang tot je persoonlijke ruimte waar je een (foto)dagboek kunt bijhouden. Bovendien, het is helemaal gratis!

Een NokNok-profiel iets voor jou?

Met een profiel op NokNok kan je je antwoorden opslaan en testresultaten bekijken. Ook krijg je toegang tot je persoonlijke ruimte waar je een (foto)dagboek kunt bijhouden. Bovendien, het is helemaal gratis!