noknok monster

Assertiviteit


bang

Vorig jaar zat ik in het 6de leerjaar, en ik moest kiezen voor een middelbare school: Piustien of KLA?

Ik heb KLA gekozen omdat het 5 minuten fietsen was, maar wel veel moeilijker dan Piustien. Dat wist ik wel maar dat besefte ik toen niet, nu besef ik het wel. Ik doe nu Latijn maar we hebben een heel irritante leerkracht, daardoor heb ik geen vrije tijd omdat ze voortdurend huiswerk geeft. Mijn moeder wil dat ik volgend jaar verder doe met Latijn maar dan wel op Piustien. Mijn vader wil dat ik op KLA blijf en dat ik me bij mijn keuzes moet houden. Doordat mijn vader dat zegt denk ik dat ik dat ook moet doen. Je kent het wel als mensen vragen: Awel hoe ist? Dan zegt iedereen meestal " goe. " Maar toen ik is naar een cafe ging met mijn moeder zagen we een vriendin van mijn moeder en ze vroeg: hoe gaat het? Ik zei goed, maar mijn moeder zei dat het niet zo super goed ging. Mijn moeder had het uitgelegd wat er aan de hand was. Dan zei mijn moeder's vriendin dat ik niet naar mijn moeder of vader moest luisteren maar naar mijzelf. En na de examens ga ik het met mijn ouders bespreken.

Reacties ―

"Ik-boodschap "

Wat goed dat je met je ouders gaat praten over wat jij wilt. Het is misschien een beetje eng in het begin. Je weet niet hoe ze zullen reageren. Je kan leren om duidelijk te communiceren in moeilijke situaties. Deze oefening, de ik-boodchap kan je hierbij helpen. Veel succes!


"Naar jezelf luisteren"

Voor jezelf opkomen is inderdaad belangrijk. Soms is het goed om je af te vragen wat jij nu eigenlijk wilt. Vergeet even wat de anderen zeggen. Zo kunnen je ouders rekening houden met wat jij denkt en voelt. Nieuwe ideeën en nieuwe afspraken zijn dan bespreekbaar. Mijn motto is: ‘goede afspraken maken goede vrienden’. Daarvoor heb je assertiviteit nodig. Zo te zien werk jij daar al aan. Dat verdient een pluim!

Jan

"Bang zijn"

Jij klinkt als iemand heel moedig. Ik ben ook wel eens bang wanneer ik iets moet zeggen tegen iemand. Ik oefen dan wat ik ga zeggen met een goede vriendin of in de spiegel. Als ik schrijf kan ik soms ook beter zeggen wat ik voel. Dan lees ik het voor aan de persoon waar ik het tegen wil zeggen. Zo kan ik de dingen beter op een rijtje zetten en zeggen wat ik voel. You can do it!