noknok monster

"Ik moest luisteren naar mezelf."


bang

Jo, 

Ik zat vorig jaar in het 6de leerjaar en ik moest kiezen voor een middelbare school. Ik heb de ene gekozen omdat het 5 minuten fietsen was, maar die school was wel veel moeilijker dan de andere. Ik wist dat toen wel al, maar besefte het nog niet. Nu besef ik het wel. 

Ik doe nu Latijn, maar we hebben een heel irritante leerkracht. Daardoor heb ik geen vrije tijd meer, want ze heeft voortdurend huiswerk

Mijn moeder wil dat ik volgend jaar verder doe met Latijn, maar dan op de andere school. Mijn vader wil dat ik blijf en doorzet. 

Toen ik eens meeging met mijn moeder op café, zei één van haar vriendinnen dat ik niet naar mijn mama of papa moest luisteren, maar wél naar mezelf. 

Nu heb ik een belofte gemaakt aan mezelf: na de examens ga ik het met mijn ouders bespreken! 

Reacties ―

"Ik-boodschap "

Wat goed dat je met je ouders gaat praten over wat jij wilt. Het is misschien een beetje eng in het begin. Je weet niet hoe ze zullen reageren. Je kan leren om duidelijk te communiceren in moeilijke situaties. Deze oefening, de ik-boodchap kan je hierbij helpen. Veel succes!


"Naar jezelf luisteren"

Voor jezelf opkomen is inderdaad belangrijk. Soms is het goed om je af te vragen wat jij nu eigenlijk wilt. Vergeet even wat de anderen zeggen. Zo kunnen je ouders rekening houden met wat jij denkt en voelt. Nieuwe ideeën en nieuwe afspraken zijn dan bespreekbaar. Mijn motto is: ‘goede afspraken maken goede vrienden’. Daarvoor heb je assertiviteit nodig. Zo te zien werk jij daar al aan. Dat verdient een pluim!

Jan

"Bang zijn"

Jij klinkt als iemand heel moedig. Ik ben ook wel eens bang wanneer ik iets moet zeggen tegen iemand. Ik oefen dan wat ik ga zeggen met een goede vriendin of in de spiegel. Als ik schrijf kan ik soms ook beter zeggen wat ik voel. Dan lees ik het voor aan de persoon waar ik het tegen wil zeggen. Zo kan ik de dingen beter op een rijtje zetten en zeggen wat ik voel. You can do it!