noknok monster

"Gaan ze me weer uitlachen?"


bang

Hoi,

Ik lees hier enkele verhalen over pesten en ik zag mezelf er soms in. Dus ik besloot mijn verhaal ook op te schrijven:

Vanaf het eerste leerjaar werd ik gepest omdat ik te dik was. Niet alleen mijn klasgenoten lachten me uit en pesten me, maar ook mijn leerkrachten! Ik snapte dat ook niet zo goed, maar ik kwam er rap achter dat ik een Antwerpenaar was die in West-Vlaanderen leefde. Ik voelde me een vreemde in eigen land. 

In het eerste middelbaar koos ik om terug naar Antwerpen naar school te gaan. De schrik was er wel al rap op de eerste schooldag en de vragen spookten door mijn hoofd: "Gaan ze mij wel accepteren of gaan ze me weer uitlachen?".

Maar het was heel anders. Ik werd geaccepteerd! Of je nu dik of dun was, blank of zwart, iedereen was bevriend met elkaar. :D 

Nu zit ik in het derde jaar en moet ik kiezen tussen hier een school of in De Panne. Ik wil eigenlijk graag naar De Panne gaan, maar ik ben bang om terug gepest te worden. 

Is deze reactie normaal?

Reacties ―

"Praat erover"

Belangrijke beslissingen maken kan je niet altijd alleen. Praat erover met mensen die je vertrouwt. Vertel hen hoe jij je voelt bij de situatie. De ik-boodschap oefening kan je helpen om duidelijk te verwoorden wat je wilt zeggen. Praat met je ouders, vrienden, familie. Of praat met een hulpverlener van AWEl of een JAC (jongerenadviescentrum) bij hou ind e buurt.


"Gepest worden en anders zijn"

Gepest worden is helemaal niet leuk. Het voelt alsof ze alleen jou in het oog hebben. Maar of je nu een ander accent hebt, een andere kledingstijl of sproeten hebt, voor iedereen je kan ervoor gepest worden. Het gaat dus niet om wat jouw anders maakt, maar om hoe jij je voelt over jouw unieke zelf. Iedereen heeft zijn eigen sterke en unieke kanten, dat kunnen we maar best accepteren én fier op zijn.

Pol

"Laat je niet tegenhouden door angst"

Hoi! Fijn dat je ook jouw verhaal deelt. Klinkt niet gemakkelijk zeg, om je een buitenlander te voelen in je eigen land. Heel positief dat je goeie ervaringen had op je nieuwe school. Bang zijn in deze situatie is best normaal. Je kan je afvragen: ‘wil ik me laten tegenhouden door mijn angsten?’ Jij bepaalt jouw eigen leven, en je bent goed genoeg zoals je bent. Je zelfvertrouwen kan je verhogen met deze oefening, en vooral ook door te gaan voor wat jij graag wilt doen.