noknok monster

"Zij zijn socialer, knapper en hebben een leukere kledingstijl."


verdrietig

Hey,

Ik ben een meisje van 16 die van zover ze zich kan herinneren geen zelfvertrouwen heeft. 

Ik ben van karakter erg verlegen en onzeker. En ik durf maar heel weinig. Sociaal ben ik al helemaal niet. Ik merk wel dat ik al iets zekerder ben geworden de laatste jaren. Ik kruip steeds meer en meer uit mijn schulp. Maar ik sta nog steeds niet sterk genoeg in mijn schoenen. Vanaf de kleinste tegenslag gaat al mijn zelfvertrouwen weg. En dan kruip ik het liefst in een hoekje.

Ik ben een stil persoon die niet graag opvalt. Ik mag er niet aan denken om in de spotlights te staan. Daarentegen kijk ik wel enorm op naar zij die enorm veel aandacht hebben oftewel 'populair' zijn. Ze zijn socialer, knapper, hebben een leuker kledingstijl, .... Al deze gedachten maken me ongelukkiger. 

Het feit dat ik bij mezelf mijn positieve kanten niet kan zien en naar anderen opkijk, geeft mijn zelfvertrouwen nog meer een deuk. Ik kan niet voorbij de spiegel lopen zonder te denken 'wat ben ik lelijk'. 

Ik val 's avonds niet in sliep door alle zorgen die in mijn hoofd blijven zeuren. En ik kom 's ochtends bijna te laat door het kiezen van mijn kleren. Ik stem alles wat ik doe of denk af op wat anderen van mij denken. Mezelf sluit ik compleet buiten.

Ook heb ik geen talenten. Ik kan niks. Ik ben een nietsnut. Ik wil graag speciaal zijn, anders als de rest. Ik wil er uit springen en mezelf overtreffen, maar al deze negatieve gedachten houden me tegen.

Dit alles neerschrijven is enorm confronterend. Is er iemand die hetzelfde doormaakt?

XXX

Reacties ―

"Deel je verhaal"

Je verhaal delen is confronterend, maar ook een heel moedige stap. Praten over waar we mee zitten is een van de beste dingen om te doen als iets moeilijk gaat. Iets zeggen vanuit een ik-boodschap is meestal een goede methode. Je kan praten met iemand vrienden, familie, een leerkracht, of met een hulpverlener van AWEL of een JAC (jongerenadviescentrum) in de buurt.


"Piekeren en mediteren"

Loslaten van je zorgen en piekergedachten kan je met meditatie. In het begin voelt het raar, maar je voelt een groot verschil als je het een paar dagen achter elkaar doet. Probeer de mediatie op nok nok eens, of download een app zoals Headspace of andere mindfulness app. Ik kan alvast niet meer zonder, ik voel echt het verschil.

Li

"Kleine stapjes, sleutel tot succes"

Super dat je al wat zelfzekerder bent dan vroeger, dat is vooruitgang! Hoe meer ervaringen je opdoet in je leven, hoe meer je zal ontdekken wat bij jou past. Kleine stapjes zijn de sleutel tot succes. Maak kleine doelen voor jezelf en geef aandacht aan de dingen die al goed gaan. Vier je eigen kleine successen, hoe moeilijk dat soms ook is. Doe de oefening drie beste prestaties eens, wedden dat het goed voelt achteraf?


"Train je brein"

Wat een goed geschreven verhaal. Jij vindt van jezelf dat je niets kan. Maar kijk eens, je durft jouw persoonlijke ervaringen te delen met anderen, je vraagt om hulp en je schrijft op een vlotte en duidelijke manier over een moeilijk onderwerp. Dat kan niet iedereen , hoor. Misschien voel je het zelf niet altijd zo, jij bent wel degelijk goed in iets.. Probeer elke dag 's avonds iets positiefs te zeggen over die dag, maakt niet uit wat. Zo train je je brein om dingen van de positieve kan te bekijken, en ook jezelf.