monster

Heb ik autisme?

Mijn lijf

Autisme is een onderdeel van de Autisme Spectrum Stoornissen (ASS).
Als je een ASS hebt, heb je problemen met sociale contacten. Het is moeilijk om een dichte relatie te hebben met iemand.

Je hebt ook moeilijkheden om het grote geheel te zien. Het lijken allemaal aparte stukjes te zijn. Je aandacht blijft dikwijls hangen bij details. Bij het studeren voor een test vergeet je de belangrijkste dingen. Maar je weet wel de data die je eigenlijk niet moest kennen.
Sommige handelingen herhaal je voortdurend. Je draait bijvoorbeeld de hele tijd met je vingers.

Terug

Hoe herken je het? ―

Een aantal kenmerken:

  • Je kan niet altijd goed omgaan met andere mensen. Soms begrijp je niet wat ze bedoelen. Aan het gezicht of het lichaam van mensen kan jij dikwijls niet zien hoe zij zich voelen.
  • Het lukt je niet altijd om een gewoon gesprek te hebben met anderen. Ofwel luister je, ofwel vertel jij je verhaal. Maar om beurten spreken en luisteren lukt niet zo goed.
  • Je kijkt mensen liever niet aan wanneer je met hen praat. Je voelt je beter in je eentje.
  • Het is moeilijk om verschillende betekenissen van woorden te begrijpen. Bijvoorbeeld ‘schiet op’ of ‘wijsneus’. Of als een vriend zegt: ‘goed gedaan!’, terwijl je eigenlijk net iets stoms deed.
  • Je houdt niet van veranderingen. Je hebt graag dat alles hetzelfde blijft. Je wil de dingen op jouw manier doen.
  • Het kan zijn dat je voor een bepaald onderwerp erg veel interesse hebt. Je leest bijvoorbeeld alles wat je vindt over dinosaurussen, windenergie, bepaalde stenen, …. Terwijl je leeftijdsgenoten praten over heel andere dingen, zoals hun popidolen.
  • Je omgeving zegt dat je een vlakke stem hebt of dat je soms klinkt alsof je niet geïnteresseerd bent. Ze zeggen dat ze niet weten wat er in jou omgaat.
  • Je bent erg gevoelig voor dingen rondom je. Fel licht, geluid van een stofzuiger of lawaai op de speelplaats kunnen je bijvoorbeeld echt storen.

Waarom? ―

Waarom krijg je autisme? Autisme is een aangeboren stoornis. De oorzaken van autisme zijn nog niet bekend.

Wat kan je doen? ―

Autisme gaat niet vanzelf over. Je kan best aangepaste hulp zoeken bij een psycholoog of arts. Het is ook belangrijk dat je autisme leert aanvaarden. Zo zal je er beter mee kunnen omgaan. Je kan ook terecht bij iemand van het CLB, JAC, AWELTele-Onthaal of bij de Autisme Chat. 

Voor mensen met autisme is het belangrijk dat ze een vaste structuur hebben. Ze weten bijvoorbeeld graag op voorhand wat er van hen verwacht wordt. Ze houden niet van verrassingen. Omgaan met iemand die autisme heeft, vraagt soms wat geduld.

Meer weten? ―