monster

Ben ik verslaafd?

Mijn lijf

Het begon allemaal heel gezellig. Samen met je vrienden rookte je één sigaret. Intussen zijn het er al tien. Je wil maar één pintje drinken na het voetbal. Maar het worden er altijd meer. Je kan niet meer zonder.
Je zat per dag een uurtje achter de computer. Nu geraak je met moeite nog in je bed.

Drinken, blowen, online pokeren, gamen … Je hoeft er niet verslaafd aan te zijn om de negatieve gevolgen te voelen. Misschien word je onrustig als je niet kan doen of gebruiken wat je wil. Je studies kunnen minder goed gaan. Of je hebt vaker ruzie met de mensen om je heen.

Niet enkel alcohol of drugs kunnen je verslaafd maken. Dat is ook zo voor medicijnen, gokken, gamen en internet. Wil je meer info over verschillende verslavingen? Klik dan hier eens.

Terug

Reacties ―

"Waarom gebruik je?"

Wat vind je er fijn aan? Doe je mee met de groep? Ben je nieuwsgierig? Maakt het je rustiger? Of durf je meer? Wees eerlijk met jezelf.


""Ik kan makkelijk stoppen""

Dat zei ik toen ik nog rookte. Mensen denken vaak dat ze kunnen stoppen als het écht moet. Meestal is het veel moeilijker dan je denkt. Dat heb ik zelf gemerkt toen ik probeerde te stoppen met roken. Begin je op jonge leeftijd met bijvoorbeeld roken, gamen of gokken? Dan is de kans groter dat je verslaafd wordt.

Jan

"Zonder je niet af"

Je leven is meer dan roken, drugs gebruiken, alcohol drinken of internet, toch? Spreek ook af met vrienden die niet gebruiken. Laat je hobby’s niet in de steek.


"Je lost er geen problemen mee op"

Misschien voel je je goed als je onder invloed bent. Maar daarna is de realiteit nog harder. Je voelt je slechter dan daarvoor. Je krijgt het gevoel dat je er niet meer uit raakt. Praat erover met iemand die je vertrouwt. Of vertel je verhaal aan iemand van de Druglijn.


"Kan je het alleen aan?"

Voor je het weet, doe je het opnieuw. Of gebruik je meer dan de bedoeling is. Anderen kunnen jou helpen. Zoek iemand die je vertrouwt. Of zoek hulp.


"Vroeg of laat moet je stoppen"

Je kan zo niet blijven doorgaan. Kijk eens bij afkicken.

Pol