monster

Ben ik zwanger?

Seks en relaties

Had je onlangs seks? En zijn je regels te laat? Of komen ze helemaal niet? Dat wil nog niet zeggen dat je zwanger bent. Er zijn veel redenen waarom je regels in de knoop kunnen raken: stress, te weinig slaap, of je gewicht dat te laag is. Je hormonen kunnen je voor de gek houden. Je kan dus nog niet besluiten dat je zwanger bent.

Misschien weet je het wel maar geloof je het niet. Je kan het niet ontkennen. Je bent zwanger. Er gaan allerlei vragen door je hoofd. Hoe moet je een kind opvoeden? Hoe zal de vader reageren? Hoe moet het verder met je school? Hoe vertel je het aan je ouders? Je bent bang, je bent zenuwachtig en verward.

Terug

Reacties ―

"Ga voor zekerheid"

Denk je dat je zwanger bent? Koop een test in de supermarkt of bij de apotheker. De test werkt pas goed als je drie weken over tijd bent. Voel je je niet op je gemak in een apotheker in je eigen dorp? Dan kan je de test in een ander dorp kopen. Je kan ook naar je huisarts gaan om een test te laten doen. De huisarts kan je ook raad geven. Het zal je opluchten als je zeker weet waar je aan toe bent.


"Blijf er niet alleen mee zitten"

Vertel zo snel mogelijk aan iemand wat er aan de hand is. Kan je praten met je moeder of vader, je zus of een vriendin? Kan de vader van het kind je steunen? Is dat allemaal te moeilijk voor jou? Dan kan je op andere plaatsten hulp vinden. Kijk eens bij nuttige links.


"Neem je tijd om info te zoeken"

Heb je vragen over kinderen opvoeden als je zelf nog een tiener bent? Bij sommige organisaties vind je makkelijk info. Kijk eens bij nuttige links. Je kan er ook terecht met vragen over adoptie en over abortus.


"Vraag hulp bij je keuze"

Wil je je kindje houden? Denk je aan adoptie? Of aan abortus? Denk er goed over na. Elke keuze heeft voordelen en nadelen. Elke situatie is anders. Alleen een keuze maken is heel moeilijk. Wat is het beste voor jou? Praat erover met je ouders, met de vader van het kindje en met je dokter. Probeer aan de toekomst te denken, meisje. Denk je dat je je hele leven spijt zal hebben van je keuze? Dan is het niet de juiste beslissing.


"Maak een plan"

Hoe gaat het verder na je beslissing? Kan je terug naar school? Wat is de rol van de vader van het kindje? Tegen wie zeg je wat? Is er iemand die je verder begeleidt? Waar kan je terecht als je vragen hebt? Zoek samen met je ouders en met je dokter of je begeleider een antwoord op deze vragen.


"Je mag trots zijn op je keuze"

De beslissing die je neemt, vraagt veel moed. Ik bewonder dat, want het is niet gemakkelijk. Laat je dus niet doen door opmerkingen van anderen. Jij kiest wat het beste is voor jou.


"Je bent niet alleen"

Ga op zoek naar mensen die hetzelfde meemaken. Kijk eens op tienermoeders (nl). 

Je vindt ook gratis steun bij de medewerkers van Fara (je kunt chatten, mailen, bellen of langsgaan voor een gesprek).


"Wat doe je als vader?"

Mijn vriendin en ik waren allebei 16 toen ze zwanger werd. Er gingen allerlei vragen door mijn hoofd. Hoe ziet mijn toekomst eruit? Wil ik graag een kind opvoeden? Hoe is de relatie met mijn vriendin? Wat denkt zij over de zwangerschap? Wat zullen mijn ouders zeggen? Neem de tijd om over deze vragen na te denken. Het is ook goed om erover te praten met iemand. Zoek je meer info over tieners die zwanger zijn? Kijk eens op de website van fara.

Jan