monster

Gelukkig zijn, hoe doe je dat?

Twijfels

Gelukkig zijn, wat is dat precies?
Is ‘geluk hebben’ hetzelfde als ‘gelukkig zijn’?
Hoe leef je een gelukkig leven?

De knapste koppen van ons land bogen zich over deze vragen en bundelden hun besluiten in de geluksdriehoek. De driehoek -die een beetje scheef staat- leg je uit wat geluk is en hoe je er zelf mee aan de slag kan!

PS: wist je dat noknok gebaseerd is op de geluksdriehoek?!

Terug

De geluksdriehoek leg je uit wat geluk is en hoe je er zelf mee aan de slag kan. Twee zaken liggen aan de basis van de driehoek: 

 • Je ‘gelukkig voelen’ is iets wat je voor een stuk zelf kunt beïnvloeden.
 • Je hoeft niet altijd het perfecte geluk na te streven. 

De geluksdriehoek bestaat uit 3 bouwblokken die als puzzelstukjes in elkaar passen en 1 oranje bol die de driehoek uit balans brengt!

Het eerste bouwblok is ‘goed omringd zijn’

Mensen leven in groep; een gezin, een klas, een familie. Af en toe alleen zijn is fijn maar samen dingen doen met anderen is meestal wel leuk, we hebben het zelfs nodig. Door samen dingen te doen, te praten, vreugde en verdriet te delen bouwen we een warme verbonden relatie op waar we veel deugd aan hebben.

Geluk vinden in die verbonden relaties kan je bevorderen door dankbaar te zijn, steun te vinden bij elkaar en voor elkaar iets te betekenen.

Ja, dat wil ik leren!

  Het tweede bouwblok is ‘jezelf kunnen zijn’

  Kan je iemand anders zijn naast jezelf? Jazeker. Je kan toneelspelen. Een ander gezicht opzetten. Je anders gedragen dan je bent. Maar goed is dat niet: zo zet je jezelf in de schaduw. Jezelf kunnen zijn is cruciaal voor je geluk.

  Geluk vinden door jezelf te zijn kan je doen door jezelf te kennen. Door te weten wat belangrijk is voor jou, door trots te zijn op jezelf en te weten wat je in gang zet.

  Klinkt goed! Maar hoe doe ik dat?

    Het derde bouwblok is ‘je goed voelen’

    Soms ervaar je positieve gevoelens: vreugde, goesting, moed, … Ze geven ons een prettig gevoel. Zich goed voelen gaat er niet over dat je niet verdrietig mag zijn of dat je geen negatieve gevoelens mag hebben. Die zijn er nu eenmaal ook. Het gaat erom om die negatieve gevoelens te aanvaarden en een plaats te geven zodat er voldoende ruimte blijft om positieve gevoelens te ervaren.

    Geluk vinden door je goed te voelen kan door gedachten los te laten, lief te zijn voor jezelf en energie te tanken.

    Let’s do this!

     De oranje bol brengt je uit balans

     De oranje bol staat voor het omgaan met tegenslagen. Er zijn soms situaties die je uit balans brengen en dat is heel normaal. Een overstroming in je huis, je huisdier dat ziek wordt, een vriendschap die afbrokkelt …

     De oranje bol gaat erover dat je deze moeilijke momenten een plaats geeft, dat je kan aanvaarden dat iets fout kan lopen, het zoeken naar manieren om met tegenslagen om te gaan … Perfect geluk bestaat niet maar je kan wel aan geluk werken door de drie bouwblokken in te zetten.

     Aan de slag met moeilijke momenten

     Meer van dit? 

     Ben je benieuwd naar alle icoontjes en de details van de geluksdriehoek? Hier lees je er alles over.

      Poll ―

      Hebben we ons geluk zelf in handen?

      Je hebt reeds gestemd.

      9%

      Yes, ons geluk hebben we volledig zelf in handen

      9%

      Neen, we hebben geen invloed op ons geluk

      81%

      Deels, we kunnen er zelf aan werken, maar ook andere dingen beïnvloeden ons geluk

      In totaal werd er 1519 keer gestemd.