monster

Heb ik een SOA?

Seks en relaties

Seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s) zijn ziekten die je kan oplopen door onbeschermd seksueel contact. HIV is de bekendste SOA. Daarnaast bestaan er nog andere. Als jij en je lief allebei nog maagd zijn, heb je minder kans op een SOA. Had één van jullie al seks met iemand anders? Dan moet je wel opletten. Meer info over SOA’s vind je hier.

Terug

Reacties ―

"Bescherm jezelf"

SOA’s zijn vervelende en soms gevaarlijke ziekten. Gelukkig kan je jezelf goed beschermen. Vrijen met een condoom is een eerste stap.

Pol

"Praat met elkaar"

Misschien is het niet makkelijk om met je lief te praten over SOA’s en veilig vrijen. In mijn tijd durfde niemand erover te spreken. Gelukkig is dat nu anders. Praat dus met elkaar! Achteraf zal je opgelucht zijn.


"Neem geen risico"

Durf nee te zeggen als je niet zeker bent dat je beschermd bent tegen SOA’s. Het bespaart je achteraf een hoop zorgen. Dat zeg ik altijd tegen mijn zoon.

Jan

"Zorg voor zekerheid"

Denk je dat je een SOA hebt? Of vrijde je onveilig? Neem geen risico’s. Maak een afspraak bij je dokter. Maak jezelf er niet te snel vanaf. Denk niet dat het jou niet zal overkomen.


"Geniet"

Laat SOA’s je seksleven niet bepalen. Maak vooraf afspraken met je lief. Neem je voorzorgen, zoals een condoom. Zo leer je te genieten van veilige seks.


"Info zoeken"

Weet jij welke SOA’s er bestaan? Weet jij hoe je jezelf er tegen kan beschermen? Of wil je meer weten? Klik dan hier.