monster

Ik wil gezonder eten

Mijn lijf

Je leest en hoort het overal: gezond eten is belangrijk. Je bent slanker en fitter. Je hebt minder kans op ziekten en je voelt je sterker. Toch zijn er heel wat mensen bij wie gezond eten niet zo makkelijk gaat. Hoe zit dat bij jou?

Terug

Reacties ―

"Test jezelf"

Misschien vraag je je af hoe gezond je eet. Eet je voldoende fruit en groenten? Neem je een gezonde (brood)lunch mee? Doe de test hier.

Li

"Afwisselen"

Ons moeder maakte vroeger lekker en gezond eten: aardappelen, groenten en vlees. En daarna een stuk fruit uit onze tuin. Geen twee dagen na elkaar aten we hetzelfde. Zo kreeg ik alle stoffen binnen die ik nodig had. 

Nu eet ik soms rijst of spaghetti in plaats van aardappelen. Ik eet ook vlees of vegetarische vervangers, zoals tofu, melkproducten en vetten. Gezond en afwisselend eten, wat is dat juist? Je ontdekt het met de voedingsdriehoek.

Jan

"Drink water, kind!"

Water zuivert je lichaam. Het is ook belangrijk voor de vertering. Je hebt elke dag anderhalve liter water nodig. Je moet dus ongeveer zeven glazen water per dag drinken. Ook soep, thee en koffie tellen mee. Gelukkig! Want elke dag moet ik mijn kom soep hebben!


"Neem de tijd"

Tijdens mijn pauze ’s middags zoek ik een tof plekje om te zitten. Als de zon schijnt, ga ik naar het park. Op een bankje eet ik dan mijn boterhammen op. Ik eet traag en kauw voldoende. Zo weet ik sneller wanneer ik genoeg heb. Ik stop dan op tijd en ik help mijn vertering.


"Eet regelmatig"

Ik begin de dag met een goed ontbijt. ’s Middags eet ik een gezonde lunch, bijvoorbeeld mijn boterhammen met een kom soep of een bordje rauwkost. ’s Avonds een evenwichtig avondmaal met veel groenten. Ik kies voor twee of drie tussendoortjes, zoals fruit, een yoghurtje of een granenkoek. Ik probeer zo weinig mogelijk te snoepen en zo weinig mogelijk frisdrank te drinken. Mmm, ik laat het smaken!

Jan

"Wat is een gezond gewicht?"

Een gezond gewicht krijg je door goed te eten. Wil je meer weten over de valkuilen die je kan tegenkomen? Kijk eens bij 'Hoe eet ik gezond'.


"Niet alles tegelijk"

Wat je eet, kan je niet van de ene op de andere dag veranderen. Probeer het stap voor stap. Begin met elke dag te ontbijten. Daarna eet je elke dag een appel in plaats van snoep. En ga zo maar door. Verander frisdrank in thee of water. Neem yoghurt als dessertje en geen roomijs of chocomousse. Eet boterhammen en geen belegd broodje of een koffiekoek …