monster

Hoe zeg ik nee?

Twijfels

Je ziet af en toe groepjes roken of alcohol drinken. Misschien vind je het maar niets. Het kan ook dat je het eens wil proberen. Wie weet deed je het al, maar voelde je je er niet goed bij. Of misschien gebeurt het soms dat je een hele dag zit te gamen. Je vrienden vragen je online om verder te spelen, maar eigenlijk heb je er geen zin in. Durf jij dan nee zeggen?

Terug

Reacties ―

"Durf het zeggen"

Zeg nee tegen je vrienden als je niet wil meedoen. Ook niet voor één keer. Je kan uitleggen waarom je iets niet wil doen. Zeg bijvoorbeeld dat je geen jointje nodig hebt om je te amuseren. Of dat je geen zin hebt in de mogelijke gevolgen. Dat het niet gezond is bijvoorbeeld of dat je geen problemen wil thuis, op school of met de politie.

Pol

"Je kan zonder"

Denk je dat je er niet bij hoort als je nee zegt? Door te roken, te drinken of te gokken ben je niet méér waard. Je bent wel veel leuker als je opkomt voor jezelf! Zo krijg je respect.

Jan

"Respecteer jezelf"

Misschien krijg je opmerkingen omdat je niet meedoet. Dat gaat voorbij. Twijfel niet aan je beslissing. Jij bent zoals je bent. Daar mag je trots op zijn!

Li

"Je mag veranderen van mening"

Probeerde je het één keer? Dat wil niet zeggen dat je niet meer terug kan. Denk goed na of je ermee verder wil gaan. Aarzel niet om de tweede keer nee te zeggen.


"Zoek andere dingen"

Begon je met blowen of gamen omdat het je een kick geeft? Er zijn ook andere dingen waar je een kick van krijgt!