monster

Hoe word ik meer zelfzeker?

Twijfels

Iedereen is verschillend. De ene is blond, de andere ros. Jij houdt van zwemmen, je vriend of vriendin leest liever een boek. Gelukkig ziet iedereen er anders uit en houdt iedereen van andere dingen. Wat zou de wereld saai zijn zonder al die verschillen!

Terug

Ook jij bent uniek!

Er is er maar één zoals jij. Maar wie ben jij? Hoe zie je eruit, wat doe je graag en hoe denk jij over jezelf? Je zelfbeeld hangt af van allerlei dingen:

1. Hoe voel je je?
Je maakt elke dag van alles mee. Daardoor voel je je niet elke dag hetzelfde. Heb je net ruzie gemaakt? Dan voel je je misschien boos of verdrietig. Of heb je vandaag hard gelachen met je beste vriend of vriendin? Dan ben je vrolijk.

2. Wat heb je vroeger meegemaakt?
Herinneringen zorgen er soms voor dat je in bepaalde situaties anders doet. Misschien hebben klasgenoten je ooit uitgelachen? Het kan zijn dat je daardoor meer tijd nodig hebt voor je iemand vertrouwt.

3. Wat denken anderen over jou?
Je familie, vrienden, kennissen, buren, klasgenoten … Het zijn allemaal mensen die je kunnen aanmoedigen, of net niet. Kijken je ouders bijvoorbeeld alleen naar de slechte punten op je rapport, en zeggen ze niet wat je goed doet? Misschien vind jij je daarom niet zo goed op school.

4. Wat gebeurt er rond je?
Mensen doen anders op verschillende plaatsen. Je voelt je ook anders op verschillende plekken. Thuis maak je bijvoorbeeld veel lawaai, terwijl je op school eerder stil bent. Of omgekeerd!

5. In welke periode zit je?
Hoe je jezelf ziet, verandert met de tijd. Zit je bijvoorbeeld net op de middelbare school? Dan voel je je misschien wat onzeker. Na twee jaar kan dat al heel anders zijn!

Zelfvertrouwen

Hoe je denkt over jezelf, heeft gevolgen voor wat je doet.

Stel, je loopt over de speelplaats. Je ziet een paar klasgenoten lachen en kijken naar jou. Je zou kunnen denken dat ze je uitlachen. Dus kijk je boos naar het groepje en loop je voorbij. Maar misschien lachen ze je helemaal niet uit. Ze kunnen lachen met je grappige opmerking in de klas. Je zou naar het groepje kunnen stappen en gewoon meelachen.

Hoe je naar jezelf kijkt, zegt iets over je zelfvertrouwen. Zelfvertrouwen is eerder eengevoel. Vind je bijvoorbeeld van jezelf dat je mooi bent? Dan ga je dat ook uitstralen. Je voelt je zeker over je uiterlijk.

Ook met voldoende zelfvertrouwen kan je af en toe toch onzeker zijn. Mensen verwachten veel van jou. Je moet een goed rapport hebben en er hip uit zien. Je moet leuke hobby’s hebben en het liefst veel vrienden. Je moet ook durven praten in groep. En ga zo maar verder. Het is normaal dat je niet overal even goed in bent!

Tips voor meer zelfvertrouwen

Aanvaarden wat je goed kan en minder goed kan, dat is een sterk begin! Misschien ben je niet zo goed in wiskunde, maar haal je wel een tien op de looptest. Denk aan wat je goed kan. Dat doet meer deugd dan piekeren over waar je minder goed in bent.

Je mag fouten maken.
Je dacht dat de toets niet moeilijk zou zijn, maar het viel tegen. Je kan leren uit je fouten. Dat maakt je sterker! Volgende keer zal je je beter voorbereiden op de toets!

Ben je best goed in tennis? Misschien kan je je inschrijven in een tennisclub. Of weet je veel over muziek? Draai eens op een feestje. Werken aan wat je goed kan, geeft je energie!

Positief aan iets beginnen, zorgt voor een beter resultaat.
Stel dat je een spreekbeurt moet geven. Ben je er nog niet aan begonnen, omdat je denkt dat je het toch niet goed zal doen? Probeer eens om je extra voor te bereiden. Denk niet: ‘Ik kan het niet.’ Denk wel: ‘Ik zal het kunnen, want ik heb me goed voorbereid.’ Het vraagt wat moeite, maar je zal merken dat het helpt!

Vergelijk je jezelf met vrienden en vriendinnen? Dat is normaal. Maar je hoeft niet te streng te zijn voor jezelf. Niemand is perfect. Ook al doen sommigen zich zo voor! Zij zijn net zo uniek als jij.

Tevreden zijn met jezelf, dat helpt. Vind je dat je een scheve neus hebt of te korte benen? Dan is tevreden zijn met jezelf niet zo makkelijk. Probeer niet te hard te zijn voor jezelf. Sommige dingen zijn nu eenmaal zoals ze zijn. Bedenk dat iedereen wel iets heeft wat hij of zij liever anders had! Misschien wil het knapste meisje van de klas wel jouw blonde krullen of jouw mooie stem?

Tv, tijdschriften en reclame stellen mensen vaak als ideale personen voor: een prachtige glimlach, een knap figuur, stralende ogen … Vergelijk je niet met die droomwereld. Een perfecte jongen of een perfect meisje bestaat niet! Een unieke persoon wel, dat ben jij!

Laat zien wat je kan. Stel dat je goed bent in websites maken. Je zelfvertrouwen krijgt een kick als je daar iemand mee kan helpen. En je maakt er iemand blij mee! Of misschien ben je goed in complimentjes geven? Doe het dan vaak, het zal je goed doen!

Een jongen uit je klas kleedt zich bijvoorbeeld heel stoer. Andere klasgenoten zien er eerder gewoon uit. En jij? Soms heb je de neiging om je aan te passen aan anderen. Dat is niet nodig! Jij mag rustig jezelf blijven!