monster

Ik voel me down

Donkere gedachten

Af en toe zijn er van die minder leuke dagen. Je hebt nergens zin in. Je wil wel iets doen, maar het lukt je gewoon niet. Kortom, je voelt je een beetje depri. Dat dipje kan vanzelf komen. Ineens voel je je somber. Zomaar. Het kan ook dat er vooraf iets gebeurde: ruzie met een vriend of een vriendin, minder goede punten op school, stress, te weinig slaap … Gelukkig gaat dat dipje meestal snel voorbij!

Terug

Reacties ―

"Deel je dip"

Als ik me even slecht voel, dan voel ik me beter als ik het aan iemand vertel. Zelfs als ik niet weet waarom ik een dipje heb. Ik zeg dan gewoon dat ik me niet goed voel in mijn vel. De kans is groot dat de andere zelf ook al zoiets meemaakte.


"Via chat"

Heb ik een slechte dag, dan chat ik of ik surf naar een forum (bv dat van Awel). Daar kan ik altijd terecht met mijn verhaal. Ik vertel natuurlijk niet zomaar alles als ik chat. Ik weet niet of iedereen goede bedoelingen heeft.


"Bedenk drie positieve dingen"

Tijdens een dipje kan alles tegenvallen. Maar let eens op de kleine leuke dingen die je meemaakt op een dag. Je lievelingseten op je bord, een sms’je van een kennis of een glimlach van een onbekende. Weten dat je binnen twee weken vakantie hebt, te veel wisselgeld terugkrijgen in de supermarkt of de zon die schijnt. Een zitplekje hebben op de bus, een taak die onverwacht goed is of een leuke les op school … Denk aan drie leuke dingen van die dag net voor je gaat slapen. Zo eindig je de dag positief.


"Beweeg!"

Bewegen klinkt als een onmogelijke taak als je in een dipje zit. Maar het kan veel verschil maken. Een half uurtje bewegen is genoeg. Als je beweegt, maken je hersenen een bepaalde stof aan. Die heet endorfine. Dezelfde stof maak je trouwens aan als je verliefd bent. Endorfine geeft je een goed gevoel!

Li

"Doe iets leuks of iets nuttigs"

Als ik een dipje heb, probeer ik niet te lang stil te staan bij sombere gedachten. Dan zou ik me alleen maar slechter voelen, hé. Ik doe iets wat mij afleidt. Ik ruim de kast op. Dan is mijn vrouw blij. Of ik spreek af met vrienden.


"Schrijf het dipje van je af"

Als tiener schreef ik mijn sombere gedachten op. Zo nam ik even afstand van mijn dipje. Ik merkte dat het hielp. Dus ik deed het vaker. Voor ik het wist, hield ik een dagboek bij. Het is zeker het proberen waard!


"Ga actief aan de slag met je dip"

Heb je vaker last van dipjes? Weet je niet goed hoe je ermee moet omgaan? Wil je graag meer info? Kijk eens hier.


"Verwen jezelf!"

Neem een lekker bad vol bubbels. Trek je favoriete T-shirt aan. Maak een heerlijke kop thee of chocomelk. Bekijk je foto’s van die leuke reis nog eens...


"Kies vrolijke muziek"

Als ik me slecht voel, heb ik de neiging om naar droevige liedjes te luisteren. Dat is normaal, denk ik. Ik probeerde eens een vrolijk muziekje. Dat hielp meteen om me beter te voelen!


"Je dipje proberen te aanvaarden"

Zeg tegen jezelf dat je een dipje hebt en dat het wel weer overwaait. Je kan niet elke dag even vrolijk zijn. Probeer dat te aanvaarden.


"eten en slapen!"

Op tijd naar bed en gezond eten, zeg ik altijd. Dat helpt het best tegen een dipje. Probeer het eens!


"Blijft je dipje maar duren?"

Gaan je sombere gevoelens niet voorbij? Twijfel niet en zoek hulp. Misschien heb jij last van een depressie.