monster

Ik moet mijn jaar dubbelen

School

Je moet je jaar opnieuw doen. Help, wat nu? Misschien begrijpen je ouders het. Maar ze kunnen ook teleurgesteld zijn. Krijg je steun van je leerkrachten? Of zeggen ze alleen maar dat je beter je best moet doen om die buizen op te halen. Zeggen je vrienden gemene dingen over het feit dat je moet blijven zitten? Iedereen reageert anders. Het kan moeilijk zijn om daarmee om te gaan.

Terug

Reacties ―

"Geef jezelf wat tijd"

Je moet even wennen als je je jaar opnieuw doet. Dat kan een tijdje duren. Je moet de mensen in je nieuwe klas leren kennen en je ziet je oude klasgenoten minder vaak.

Li

"Positieve dingen zoeken"

Ik moest mijn eerste jaar opnieuw doen. Eerst keek ik alleen naar de slechte kanten. Na enkele weken dacht ik ook aan de leuke dingen. Ik maakte bijvoorbeeld nieuwe vrienden. En ik had minder tijd nodig om een vak te leren. Daardoor kreeg ik meer tijd voor andere dingen, zoals tekenen en atletiek!


"Ga eens langs bij een leerkracht of het CLB"

Zij kennen zo een situatie. Ze kunnen je tips geven over hoe je ermee kan omgaan. Ze weten ook waar je goed in bent en waar je moeite mee hebt. Zo weet je waarop je volgend jaar kan letten.


"Vertel hoe je je voelt"

Ga op zoek naar hulp. Zeg het aan je ouders, aan vrienden en vriendinnen of aan de leerkrachten. Vertel bijvoorbeeld dat je niet veel zin hebt om in een nieuwe klas te zitten. Of dat je het moeilijk vindt om alles weer opnieuw te moeten doen.