monster

Ik kan moeilijk keuzes maken

Twijfels

Je neemt een heleboel beslissingen. Wat je op je boterham smeert bijvoorbeeld. Of welke schoenen je aantrekt. Over sommige beslissingen denk je langer na. Wil je in een jeugdbeweging? Leren drummen? Of wil je liever tennissen of gamen? Een grotere beslissing is bijvoorbeeld je studiekeuze. Kunnen beslissen geeft je een gevoel van vrijheid. Sommige mensen vinden kiezen niet moeilijk. Anderen hebben er wel moeite mee.

Terug

Reacties ―

"Kies zelf"

Twijfel je over welke studie je het best kiest? Dan kan je raad vragen aan je vrienden, je ouders of aan leerkrachten. Het is goed om de mening van anderen te vragen. Luister naar hun ideeën. Maar probeer er wel voor te zorgen dat jij uiteindelijk kiest. Je bent dan zelf verantwoordelijk voor je beslissing. Daar mag je trots op zijn, kind!


"Er is meer dan één goede keuze"

Vroeger bleef ik soms twijfelen. Ik dacht dat er maar één juiste beslissing was. Nu weet ik dat dat niet zo is. Dat geldt ook voor jou. Er bestaat bijvoorbeeld meer dan één school waar jij je goed zal voelen!


"Ga ervoor!"

Stel dat je na lang nadenken beslist om tijdens de middag te leren typen. Je kan dan niet meer elke middag voetballen. Als je een beslissing genomen hebt, heeft het geen zin meer om aan dat voetballen te denken. Denk dan vooral aan je diploma typen. Je mag trots zijn dat je volhoudt en nieuwe dingen leert! Zelfs al was het niet de leukste beslissing.

Li

"Bekijk kiezen positief"

Met je familie naar Marokko? Of met de jeugdbeweging op kamp? Stel dat je voor het kamp kiest. Maak je dan niet druk over wat je zal missen in Marokko. Dat maakt je alleen maar droevig. Het wordt fijn met je vrienden op kamp! Denk daar vooral aan. Dat is veel leuker. Alles wat je kiest, heeft goede en minder goede kanten. Dat moet je aanvaarden.


"Uitstellen heeft geen zin"

Een goede vriend geeft zaterdag een feestje. Je wil er graag naartoe. Maar je sprak al af om te gaan eten bij je oma. Beslis zo snel mogelijk. Zo vermijd je vervelende situaties. Stel je de beslissing uit? Daar hebben je oma en je vriend niets aan. En voor jou lucht het op om de knoop door te hakken!

Jan

"Durf het gevoel in je buik te volgen"

Wat voel je bij verschillende keuzes? Stel dat je op de muziekschool een instrument moet kiezen. Je twijfelt tussen saxofoon en drum. Wat voel je bij die instrumenten? Wat is leuk bij elk instrument? Wat is niet zo leuk?


"Proberen is het belangrijkste"

Ik droomde er al lang van om gitaar te leren spelen. Eindelijk kon ik naar de les. Toen merkte ik dat het eigenlijk niets voor mij was. Wat was ik ontgoocheld! Maar ik koos zelf. Ik probeerde het. “Daar mag je fier op zijn”, zei mijn ma achteraf. En ze had gelijk.


Gerelateerde problemen ―

Ik denk te veel na