monster

Mijn ouders maken ruzie

Familie

Soms maken ouders ruzie met elkaar, of komen ze niet goed overeen. Dat is heel normaal. Iedereen verschilt wel eens van mening. Blijft de ruzie duren en wordt het altijd erger? Dan kan het voor jou ook een last worden.

Terug

Reacties ―

"Afstand nemen"

Hou soms een pauze. Stap naar buiten en wandel een blokje om. Of ga naar je kamer. Een beetje afleiding zorgt ervoor dat je even ontspant.

Li

"Praten"

Wil je met je ouders praten? Dan krijg je misschien verwijten zoals: “Bemoei je er niet mee.” Terwijl je enkel goed wil doen. Misschien durf je je ouders er niet over aan te spreken. Zoek iemand die je kan vertrouwen. Aan zo iemand kan je je verhaal vertellen. Misschien kan je terecht bij een goede vriend of vriendin. Of bij iemand van het JAC of Awel bijvoorbeeld.


"Opkomen voor jezelf"

Maken je ouders ruzie? Dat is hun verantwoordelijkheid. Het is niet jouw schuld. Je hoeft geen partij te kiezen. Vragen je ouders om dat toch te doen? Zeg dan dat je hen allebei graag ziet. Of dat je niet tussen hen wil kiezen.

Jan

"Hevige ruzies"

Soms slaan ouders elkaar. Het kan dat jij je niet meer veilig voelt thuis. Jij moet de ruzie niet oplossen. Vraag hulp aan anderen


"Praten met broers of zussen"

Je zussen en broers maken hetzelfde mee. Samen zijn jullie sterk! Misschien kunnen jullie samen praten met je ouders of hulp zoeken.


"Een dagboek bijhouden"

Voor hun scheiding, maakten de ouders van mijn beste vriendin vaak erge ruzie. Mijn vriendin wist niet wat ze moest doen of denken. Ze voelde zich eenzaam en boos. Dus begon ze een dagboek bij te houden. Ze schreef erin wanneer ze op haar gemak was. Bijvoorbeeld voor ze ging slapen. Alles wat ze dacht en voelde, had ze opgeschreven. Dat luchtte op, volgens haar!