Wie neem ik in vertrouwen?
VriendenHet is fijn om te kunnen vertrouwen op je vrienden of familie. Eventjes bellen naar een vriend of een vriendin als je net ruzie had met je zus. Of aan tafel aan je ouders zeggen wat je gedaan hebt op kamp. Het doet goed om je gedachten te delen met anderen. Je hoeft geen speciale reden te hebben. Het is gewoon leuk om te kletsen met je vrienden, kennissen of familie.
Praten
Het is fijn om te kunnen vertrouwen op je vrienden of familie. Eventjes bellen naar een vriend of een vriendin als je net ruzie had met je zus. Of aan tafel aan je ouders zeggen wat je gedaan hebt op kamp. Het doet goed om je gedachten te delen met anderen. Je hoeft geen speciale reden te hebben. Het is gewoon leuk om te kletsen met je vrienden, kennissen of familie.
Soms heb je nood om met iemand te praten. Weet je bijvoorbeeld niet meer hoe het verder moet met je lief? Maak je vaak ruzie met je ouders? Mensen zien niet altijd dat je met iets zit. Je moet het hen zelf vertellen.
- Praten wil zeggen dat je jezelf blootgeeft.
Het is knap als je dat durft! - Praten lost het probleem misschien niet dadelijk op.
Maar je voelt je nadien wel opgelucht. - Leg je een probleem uit aan iemand anders?
Dat zorgt ervoor dat je er zelf een andere kijk op krijgt. Iemand anders ziet bijvoorbeeld voordelen waar jij nog niet aan dacht. - Je kan niet met iedereen over alles praten.
Wil je vertellen over je nieuwe lief? Dan is het misschien leuker om dat aan een vriend of vriendin te zeggen. Wil je iets weten over werken in het weekend? Dan is het handig als je overlegt met je ouders. - Je hoeft niet enkel te praten met vrienden en familie.
Je kan ook praten met andere mensen: een buur, een toffe leerkracht, je trainer in de sportclub, oude schoolvrienden …
Hulp vragen
Soms heb je een probleem waar je zelf niet uit raakt. Het hoeft geen groot probleem te zijn. Als jij ermee zit, is het belangrijk genoeg om iemand om hulp te vragen.
Hulp vragen aan iemand, is niet altijd makkelijk. Je hebt er moed voor nodig. Je mag trots zijn als je de eerste stap zet!
Zoek de juiste persoon
Zoek de juiste persoon om mee te praten. Wil je van school veranderen? Dan praat je er misschien het best over met je ouders of met je leerkrachten. Wil je praten over seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s)? Dan doe je dat waarschijnlijk liever met je huisarts. De eerste persoon die je aanspreekt, kan je misschien niet helpen. Dat kon je vooraf niet weten. Stel je vraag gerust aan iemand anders.
Zoek het juiste moment
Zoek het juiste moment om met iemand te praten. Wil je met iemand praten over je liefdesverdriet? Dat doe je misschien beter niet in een café met luide muziek. Is je ma druk bezig? Dat is niet het goede moment om over je slechte rapport te beginnen. Vraag haar wanneer ze tijd heeft om naar jou te luisteren.
Bereid je voor
Soms is het handig dat je een gesprek voorbereidt. Bedenk vooraf wat je graag wil zeggen en hoe. Zeg duidelijk wat er gebeurd is. Vertel hoe jij je daarbij voelt. Schrijf bijvoorbeeld een brief. Dat zorgt ervoor dat het in je hoofd duidelijker wordt. Je hoeft de brief niet af te geven als je niet wil.
Respecteer elkaar
Degene met wie je praat, geeft misschien niet het antwoord waarop je hoopte. Dat is niet erg. Mensen verschillen van mening. Het is belangrijk om respect te hebben voor elkaars ideeën. Misschien zorgt het gesprek er wel voor dat je de situatie anders bekijkt.
Ken je niemand met wie je kan praten over je probleem?
Of durf je het niet aan een bekende te vertellen? Enkele organisaties kunnen je gratis helpen. Bel bijvoorbeeld naar de Awel?. Of stap naar het JAC of het CLB.