monster

Ik ben snel afgeleid op school

School

Als je een taak moet maken voor Frans, kan je je makkelijk concentreren. Je vindt het fijn om ermee bezig te zijn. Voor je het weet, is de taak af. Maar bij wiskunde duurt het uren voor je de eerste oefening gemaakt hebt. Je kan je niet goed concentreren. Je stuurt nog een sms’je, eet nog snel een koekje of ruimt je bureau eerst op. Je vergeet waarmee je bezig was. Je gedachten dwalen af naar die knappe jongen of de notificaties op je gsm.

Terwijl je je huiswerk maakt, maak je allerlei tekeningetjes, scroll je regelmatig door Instagram of zit je in gedachten al op het feestje van zaterdag …
Je hebt het gevoel dat je je moeilijk kan concentreren of denkt dat je een aandachtsprobleem hebt.

Terug

Reacties ―

"ga op zoek naar een rustige plek"

Mijn zus maakte vroeger haar huiswerk aan de keukentafel. Maar dat lukte niet bij mij. Ik zocht een plek waar niemand mij kon storen en waar ik minder snel afgeleid was.


"Orde in de chaos"

Liggen al je kaften, boeken en papieren door elkaar? Moet je telkens zoeken naar je spullen? Dan kan je je niet goed concentreren. Ruim eerst op, zodat je met een goed gevoel kan beginnen.

Pol

"Schrijf je ideeën op"

Soms kan ik niet stoppen met denken aan andere dingen die ik nog moet doen. Ik ben bijvoorbeeld aan het studeren voor Engels, maar ik blijf denken aan dat werkje voor geschiedenis. Of ik bedenk ineens dat mijn pa de volgende dag jarig is. Ik probeer die gedachten van me af te zetten. Daarom schrijf ik ze op een papiertje of op een bord.


"Neem af en toe pauze"

Uren aan een stuk werken kan ik niet. Mijn aandacht vermindert dan. Ik neem bijvoorbeeld na een half uur een paar minuten pauze. Ik rek me uit en wandel eens rond, ga naar het toilet of haal iets te drinken. Na een uur neem ik tien minuten pauze. Na twee uur is dat een half uur. Na de pauze kan ik weer met frisse moed beginnen!


"Ben je altijd snel afgeleid?"

Hoor je in de klas alleen het eerste of het laatste stukje van de opdracht? Doe je vaak heel veel dingen tegelijk? Werk je nooit iets helemaal af? Is het moeilijk om de hele dag stil te zitten? Dan is het goed om erover te praten met bijvoorbeeld je ouders of met het CLB.


"Vind je het moeilijk om te leren?"

Leer je sommige dingen niet zo vlot? Dyslexie kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je problemen hebt met lezen, spellen of schrijven. Dyscalculie wil zeggen dat je het moeilijk hebt met rekenen. Kijk na bij welke vakken het minder goed gaat. Vraag hulp aan je ouders of aan het CLB.


"Zet een timer"

Neem je voor om een uur (of een half uurtje) énkel met je huiswerk bezig te zijn. Daarna mag je even ontspannen.
Zet een timer op je gsm zodat je weet dat je pauze eraan komt.