monster

Hoe kies ik de juiste studierichting?

School

Wist jij al van je drie jaar wat je wou studeren? Of vind je kiezen van een studie net heel moeilijk? Misschien wil je de ene dag kapster worden, maar de andere dag leerkracht. Beslissen wat je gaat verder studeren is geen makkelijke beslissing. Het is normaal dat je soms twijfelt.

Terug

Reacties ―

"Inspiratie van anderen"

Ouders, grootouders, oudere broers en zussen maakten allemaal een keuze. Het kan interessant zijn om hen om raad te vragen. Of misschien ken je iemand die hetzelfde studeerde? Praten met je vrienden kan ook helpen.


"Met het CLB praten"

Weet je het echt niet? Dan is het een goed idee om naar het CLB te gaan. Zij weten alles over studiekeuzes en kunnen je vast helpen.


"Kies zelf!"

Door met anderen te praten, krijg ik allerlei nieuwe ideeën. Maar het blijft mijn keuze. Ik wil niet dat mijn vrienden of familie te veel invloed hebben. Mijn moeder droomde ervan om verpleegster te worden. Dat wil niet zeggen dat ik er ook zo over denk.


"Info zoeken"

Zoek uit welke mogelijkheden je hebt. Wil je verder studeren? Waar wil je studeren? Hoelang? Kan je de studie aan? Zoek rustig uit wat bij je past. Wil je een overzicht van alle opleidingen in ons land? Kijk dan hier eens.

Jan

"Iedereen kan iets"

Ook jij! Alle mensen hebben talenten, zeg ik altijd. Ik kan bijvoorbeeld goed koken. Dat vinden mijn kleinkinderen heerlijk! Jij kan misschien goed voetballen. Of je bent goed in talen of je kan goed babbelen. Probeer je talenten te ontdekken. Gaat dat niet vlot? Schrijf dan eens op wat je graag doet. Meestal is dat wat je graag doet, ook een talent!