monster

Ik zorg voor een zieke

Familie

Iemand die je graag ziet, wordt erg ziek. Dat is heel lastig. Eerst moet je leren om te gaan met je eigen gevoelens. Je voelt je machteloos. Je kan niets doen om de ziekte te stoppen. Je vraagt je af waarom hem of haar dat nu net moet overkomen. Bovendien heb je het gevoel dat je je sterk moet houden voor de zieke.

Terug

Reacties ―

"Probeer positief om te gaan met de zieke"

Denk vooral aan leuke dingen die hij of zij nog kan doen. Een uitstapje naar het park, samen praten of samen een film kijken.


"Je batterijen opladen"

Het vraagt veel energie om een zieke te steunen. Probeer je dagen zo te plannen dat je ook tijd hebt voor jezelf. Je hoeft je niet schuldig te voelen als je zelf leuke dingen doet.

Li

"Zelf op zoek gaan naar steun"

Ik heb gemerkt dat het helpt om afspraken te maken met familie en vrienden. Durf op hen rekenen! Je deelt de zorgen en het is minder zwaar voor jou.


"Praten met anderen die hetzelfde meemaken"

Het doet goed om te praten met mensen in dezelfde situatie, vind ik. Ik heb gelezen op internet dat er steungroepen bestaan voor familie en vrienden van een zieke. Ik zou mij bij hen aansluiten.


"Hoe ga je om met psychische ziekten"

Is er iemand in je omgeving die soms ‘vreemd’ doet? Dat kan voor moeilijke situaties zorgen. Zeker als het in je eigen familie gebeurt. Als één van je ouders bijvoorbeeld plots heel boos of zelfs agressief wordt. Hoe ga je daarmee om? Kijk op de website van kinderen en jongeren van een ouder met psychische problemen (KOPP).