Sociaal netwerk

Heb jij een leuk sociaal netwerk? Dat zijn kort gezegd alle relaties en contacten die je hebt met de mensen om je heen: je vrienden, ouders, familie, buren, mensen van je school of de jeugdbeweging, …

Leuke, ondersteunende contacten, zorgen voor een sterk netwerk. En zo’n sterk netwerk helpt om je goed in je vel te voelen. Je leert jezelf er beter door kennen. Jouw netwerk steunt je wanneer het moeilijk gaat: je hebt het gevoel dat je er niet alleen voor staat.

Heb je een sterk netwerk?

Dan heb je voldoende mensen om je heen waarmee je een goede band hebt. Bij deze personen kan je helemaal jezelf zijn. Ze leven met je mee en moedigen je aan. Je brengt graag tijd met hen door en kunt bij hen terecht als het nodig is.

Is je netwerk minder sterk?

Dan heb je vaker het gevoel dat je er alleen voor staat. Misschien vertrouw je de mensen rond je niet helemaal. Of lijken ze je niet goed te begrijpen. Of misschien heb je niet zoveel contacten en weet je niet bij wie je terecht kan als het even minder gaat.

Wil je je netwerk versterken?

Dat kan! Sociale contacten kan je opbouwen. Er zijn heel wat mensen om je heen die je beter kan leren kennen. Klasgenoten of mensen uit de buurt, iemand van de tekenacademie of sportclub, of gewoon iemand waarmee je zo vaak op de bus zit. Door samen tijd door te brengen, over jezelf te vertellen en interesse te tonen, bouw je leuke contacten op.