Welkom op NokNok. Deze website werd voor de Coronacrisis ontwikkeld. De oefeningen en tips die je hier vindt zijn zeker ook nu interessant en bruikbaar. Let er wel op dat je hierbij steeds rekening houdt met de meest recente maatregelen.

Commandoteam


Opdracht waarbij jongeren aan den lijve ondervinden dat er soms teveel op je afkomt.

Informatie


De moed erin houden - Je hoofd boven water houden - Omgaan met stress

14 - 16 jaar

Vanaf 10 jongeren

20 min.

Niets

Tips


Deze activiteit is maar heel kort van duur, dus het is interessant om een aantal van deze kleinere acties aan elkaar te koppelen en op die manier toch een hele namiddag te werken rond één of meerdere knaltips. Wissel ‘denkactiviteiten’ ook steeds a f met ‘doe-activiteiten’ om de aandacht van de jongeren erbij te houden.

Nabespreking


Ga in een kring staan en laat degenen die de commando’s moesten opvolgen even vertellen hoe zij deze opdracht ervaren hebben. Leg vervolgens uit dat deze opdracht past binnen de knaltip ‘Tijd voor mezelf’ en leg ook de link met NokNok. Bespreek met de groep wat je kan doen als er teveel op je afkomt, hoe je kan omgaan met problemen die je niet onmiddellijk kan oplossen.

Verloop


Iemand gaat even naar buiten, terwijl de rest van de groep zich kort voorbereidt. Bedoeling is dat het team in een kring gaat staan met diegene die even buiten ging in het midden. Elk lid heeft een commando in zijn hoofd en iedereen roept dit commando naar degene die in het midden staat. Je roept bijvoorbeeld ‘klap in je handen’, terwijl iemand anders roept dat hij/zij een liedje moet zingen, nog iemand anders zegt dat hij kikkersprongetjes moet maken, enzovoort. Bedoeling is dat degene in het midden zoveel mogelijk commando’s tegelijk opvolgt. Je kan ook verschillende personen tegelijk even naar buiten sturen en ze een voor een deze opdracht laten doen en bekijken wie het meeste commando’s kon opvolgen.