De flashmob

Jongeren steken zelf een act in elkaar die ze tonen aan het ‘grote’ publiek.

Informatie ―

Wat vind ik leuk - Ontspannen - Zelfvertrouwen - Nieuwe dingen proberen

12 - 16 jaar

Vanaf 8 personen

Halve dag

Eventueel een draagbare muziekinstallatie

Verloop ―

Een flashmob is een onverwachte, korte act die plots wordt uitgevoerd door een groepje mensen op een publieke plaats. Vaak wel deze act het publiek ergens bewust van te maken.

Begin met een brainstorm. Check bij je leden wat zij graag willen uitwerken en geef er zeker een leuke, ludieke draai aan. En dan maar inoefenen en op naar de grote markt of in het station in je buurt om je act op te voeren!

Samen zo’n act uitwerken en opvoeren werkt groepsbindend. Jongeren die niet graag in de spotlights staan of podiumvrees hebben, kunnen hierdoor een echte confidence boost krijgen. Ze verleggen hun eigen grenzen, en dat doen ze samen met de hele groep!

Tips ―

Kies een leuk lied dat gaat over nieuwe dingen proberen of over zelfvertrouwen. Zo heb je meteen een rode draad voor je activiteit.

Ken je bijvoorbeeld Shake it off van Taylor Swift, Whatever it takes van Imagine Dragons of Stand van Lenny Kravitz? Drie knallers van jewelste die je kan laten horen tijdens de brainstorm om je leden op weg te zetten en enthousiast te maken.

Nabespreking ―

Steek na de opvoering van jullie flashmob genoeg tijd in een nabespreking. Laat daarbij iedereen eens praten over zijn of haar ervaring. Was het de eerste keer dat ze zoiets deden? Welk gevoel gaf het hen? Wat staat er nog op hun ‘bucket list’ om ooit eens te doen?

Tip: verwijs naar de bouwblokken van de geluksdriehoek: het kompas voor mentaal welbevinden, of kortweg: geluk!

Vertel de jongeren dat ze op www.noknok.be meer toffe oefeningen voor thuis kunnen vinden over nieuwe dingen uitproberen, zelfvertrouwen, eigen doelen stellen … Hang de poster op in het lokaal, en geef de jongeren een NokNok-postkaartje en sticker mee haar huis als herinnering aan de activiteit!

Materialen ―

Stickers

Stickers om klasagenda's, gitaren, kasten in het lokaal, het toilet, ... op te fleuren! Deel ze uit en kom te weten waar ze belanden ;)

Postkaartjes

Vertel jongeren over NokNok met dit postkaartje.

Posters

Fleur je lokaal op en zet NokNok in de kijker!