Welkom op NokNok. Deze website werd voor de Coronacrisis ontwikkeld. De oefeningen en tips die je hier vindt zijn zeker ook nu interessant en bruikbaar. Let er wel op dat je hierbij steeds rekening houdt met de meest recente maatregelen.

Helping Hands


Jongeren zich laten inzetten voor anderen die wat hulp kunnen gebruiken.

Informatie


Er zijn voor elkaar - Samen sterk - Hulp geven

12 - 16 jaar

Vanaf 6 personen

Halve dag

Niets

Tips


Sommige mensen zijn communicatief niet zo sterk. Zorg dat je met hen al contact gehad hebt, zodat je de jongeren kan voorbereiden. Zoek het ook niet te ver. Ook je grootmoeder of de buurvrouw van je opa kan hulp nodig hebben.

Nabespreking


Kies twee punten op een veld (bijvoorbeeld twee bomen) die op een tiental meter van elkaar liggen en laat de jongeren zich tussen deze twee punten positioneren bij enkele stellingen, waarbij ene kant van de lijn aangeeft dat er helemaal niet akkoord mee zijn en de andere kant wijst op volledig akkoord zijn met de stelling. Hoe voelt het om je in te zetten voor een goed doel? Hoe vond je je eigen bijdrage in deze activiteit?

De begeleider legt ook kort de knaltip ‘Reken op anderen’ uit en legt de link met www.noknok.be.

Verloop


Bespreek met de jongeren hoe jullie je kunnen inzetten voor anderen:

  • Zoek uit wie er behoefte heeft aan een beetje hulp (vb. senioren in de buurt, een instelling voor gehandicapte personen, jonge ouders, vrijwilliger bij voedselbedeling,…).
  • Verdeel de groep in kleinere groepjes van 3 personen. Per groep is er een specifieke opdracht. Het kan gaan om boodschappen doen voor iemand, een simpele maaltijd koken, in de tuin werken, de ramen wassen, ….