Welkom op NokNok. Deze website werd voor de Coronacrisis ontwikkeld. De oefeningen en tips die je hier vindt zijn zeker ook nu interessant en bruikbaar. Let er wel op dat je hierbij steeds rekening houdt met de meest recente maatregelen.

Karikatuur


Aan de slag met positieve karikaturen.

Informatie


Positief denken - Zelfbeeld - Zelfvertrouwen - Jezelf oké vinden - Mooi vanbinnen

12 - 16 jaar

4 - 20 jongeren

60 min. (indien tentoonstelling: halve dag)

Verf of stiften of potloden, doeken of papier of karton

Tips


Deze activiteit is maar heel kort van duur, dus het is interessant om een aantal van deze kleinere acties aan elkaar te koppelen en op die manier toch een hele namiddag te werken rond één of meerdere van de knaltips. Wissel ‘denkactiviteiten’ ook steeds a f met ‘doe-activiteiten’ om de aandacht van de jongeren erbij te houden.

Nabespreking


Zet de jongeren in een kring en laat ze hun mening geven over volgende twee stellingen door hun duim omhoog, omlaag of tussenin uit te steken:

  • Vond je het een leuke activiteit?
  • Vond je het leuk dat iemand jouw positieve karikatuur tekende?
  • Vond je het leuk om iemand anders positieve karikatuur te mogen tekenen?

Je kan ook steeds enkele jongeren laten vertellen waarom ze hun duim op een bepaalde manier opsteken.

De begeleider licht ook kort knaltip ‘ik (k)en mezelf’ toe en legt de link met www.noknok.be.

Verloop


Laat karikatuurtekeningen maken waarin vooral positieve gelaatskenmerken worden uitvergroot. Ook positieve karaktereigenschappen mogen in de tekeningen worden verwerkt. Zet iedereen per twee voor het opmaken van de karikatuur. Deze karikaturen kunnen achteraf meegenomen worden naar huis of een mooi plaatsje krijgen in jullie lokalen. Een mogelijkheid is natuurlijk ook om hier een tentoonstelling aan te koppelen en met deze kunstwerken naar buiten te komen. Zo kan je je positieve kenmerken aan iedereen laten zien.