De karikatuur

Creatief aan de slag met karikaturen van positieve eigenschappen.

Informatie ―

Positief denken - Zelfbeeld - Zelfvertrouwen - Jezelf oké vinden - Mooi vanbinnen

12 - 14 jaar

4 - 20 jongeren

2 uur

Verf of stiften of potloden, doeken of papier of karton

Verloop ―

Laat de jongeren karikatuurtekeningen maken waarin ze vooral positieve gelaatskenmerken uitvergroten. Ook positieve karaktereigenschappen mogen in de tekeningen worden verwerkt. Zet iedereen per twee voor het opmaken van de karikatuur. 

Deze karikaturen kunnen achteraf meegenomen worden naar huis of een mooi plaatsje krijgen in jullie lokalen. Koppel er misschien een tentoonstelling aan om met de kunstwerken naar buiten te komen. Zo laat je aan iedereen hun positieve kenmerken zien.

Tips ―

Let er als begeleider op dat deze activiteit in een positieve sfeer gebeurt.

Nabespreking ―

Zet de jongeren in een kring en laat ze hun mening geven over volgende twee stellingen door hun duim omhoog, omlaag of tussenin uit te steken:

  • "Vond je het een leuke activiteit?"
  • "Vond je het leuk dat iemand jouw positieve karikatuur tekende?"
  • "Vond je het leuk om iemand anders positieve karikatuur te mogen tekenen?"
  • "Bekijk je jezelf of de andere persoon anders dan voordien?"

Vertel de jongeren dat het belangrijk is om zichzelf beter te leren kennen én graag te zien, onafhankelijk van de mening van andere mensen. Soms vliegen de complimentjes je rond de oren en voel je jezelf helemaal niet zo mooi, of soms tegenovergesteld. Het is belangrijk dat je jezelf graag leert zien. Want mensen die zichzelf graag zien, die stralen!  Tip: verwijs naar de bouwblokken van de geluksdriehoek: het kompas voor mentaal welbevinden, of kortweg: geluk!

Vertel de jongeren dat ze op www.noknok.be meer toffe oefeningen voor thuis vinden om zichzelf beter te leren kennen en zichzelf graag te zien. Hang de poster op in het lokaal, en geef de jongeren een NokNok-postkaartje en sticker mee haar huis als herinnering aan de activiteit!

Materialen ―

Stickers

Stickers om klasagenda's, gitaren, kasten in het lokaal, het toilet, ... op te fleuren! Deel ze uit en kom te weten waar ze belanden ;)

Postkaartjes

Vertel jongeren over NokNok met dit postkaartje.

Posters

Fleur je lokaal op en zet NokNok in de kijker!