De verwen-stoel

Jongeren creëren een oase van rust voor anderen.

Informatie ―

Ontspannen - Genieten - Tijd voor jezelf - Tijd voor anderen - De tijd vergeten - Jezelf verwennen - Niks doen - Een drukke agenda - Omgaan met stress - Wat vind ik leuk?

12 - 16 jaar

4 - 10 jongeren per groep

Halve dag

Ligstoel, alles voor een oase van rust (dekentje, muziek, hoofdtelefoon, drankje …)

Verloop ―

Bedenk als groep hoe je je kan inzetten om anderen een moment van ontspanning te bieden in de drukke stad. Zet een heerlijke ligstoel met een fijn dekentje op een parking of op de grote markt in de stad. Zorg voor een koptelefoon, waarmee je bezoekers naar een leuk muziekje kan laten luisteren en bied een lekker drankje en hapje aan. Je kan de persoon ook koelte toewuiven met een waaier of op vele andere manieren verwennen.

Geef iedereen een rol en zorg dat er zoveel mogelijk mensen op jullie verwen-stoel komen zitten. Je kan er ook een leuk filmpje van maken als de personen die je wil filmen dat goed vinden. (Stuur je filmpje zeker door naar noknok@gezondleven.be: we zijn superbenieuwd naar jullie verwen-stoel!)

Samen anderen helpen, dat werkt groepsbindend!

Tips ―

Je kan er ook een goed doel mee steunen door een ‘cent’ te vragen voor het zen-moment.

Nabespreking ―

Leg een hoop prenten, foto’s, tijdschriften, boomerang-kaarten of voorwerpen kriskras in het midden van de groep. Vraag de jongeren een foto, kaartje, prent of voorwerp te kiezen. Stel hierbij volgende vraag: ‘Wat geeft het beste weer wat jij meeneemt uit deze activiteit, wat jij hebt geleerd bij deze activiteit?’. Laat iedereen ook even zijn prent, foto, postkaart of voorwerp toelichten.

Tip: verwijs naar de bouwblokken van de geluksdriehoek: het kompas voor mentaal welbevinden, of kortweg: geluk!

Vertel de jongeren dat ze op www.noknok.be meer toffe oefeningen voor thuis kunnen vinden over ontspannen en relaxen, elkaar helpen, je goed in je vel voelen … Hang de poster op in het lokaal, en geef de jongeren een NokNok-postkaartje en sticker mee haar huis als herinnering aan de activiteit!

Materialen ―

Stickers

Stickers om klasagenda's, gitaren, kasten in het lokaal, het toilet, ... op te fleuren! Deel ze uit en kom te weten waar ze belanden ;)

Postkaartjes

Vertel jongeren over NokNok met dit postkaartje.

Posters

Fleur je lokaal op en zet NokNok in de kijker!