Welkom op NokNok. Deze website werd voor de Coronacrisis ontwikkeld. De oefeningen en tips die je hier vindt zijn zeker ook nu interessant en bruikbaar. Let er wel op dat je hierbij steeds rekening houdt met de meest recente maatregelen.

Oase van rust


Jongeren creëren een oase van rust voor anderen.

Informatie


Ontspannen - Genieten - Tijd voor jezelf - Tijd voor anderen - De tijd vergeten - Jezelf verwennen - Niks doen - Een drukke agenda - Omgaan met stress - Wat vind ik leuk

12 - 14 jaar

4 - 10 jongeren per groep

Halve dag

Verwenstoel, fleece dekentje, ingrediënten voor een lekker drankje en plastic bekers, ingrediënten voor lekkere hapjes, een koptelefoon en muziekinstallatie, ontspan

Tips


Je kan ook de link leggen met je inzetten voor anderen bij de knaltip: ‘Mijn grenzen’.

Nabespreking


Leg een hoop prenten, foto’s, tijdschriften, boomerangkaarten of voorwerpen kriskras in het midden van de groep. Vraag de jongeren een foto, kaartje, prent of voorwerp te kiezen. Stel hierbij volgende vraag: ‘Wat geeft het beste weer wat jij meeneemt uit deze activiteit, wat jij hebt geleerd bij deze activiteit?’. Laat iedereen ook even zijn prent, foto, postkaart of voorwerp toelichten.

De begeleider licht ook kort knaltip ‘Tijd voor mezelf’ toe en legt de link met www.noknok.be.

Verloop


Bedenk als groep hoe je je kan inzetten om anderen een moment van ontspanning te bieden in de drukke stad. Zet een heerlijke ligstoel met een fijn dekentje op een parking of op de grote markt in de stad. Zorg voor een koptelefoon, waarmee je bezoekers naar een leuk muziekje kan laten luisteren en bied een lekker drankje en hapje aan. Je kan de persoon ook koelte toewuiven met een waaier of op vele andere manieren verwennen.

Geef iedereen een rol en zorg dat er zoveel mogelijk mensen op jullie verwenstoel komen zitten. Je kan hier ook steeds een leuk filmpje van maken (dat je kan insturen naar ons en waarmee je een plekje kan winnen in de rubriek ‘Jongere in de kijker’) of een goed doel mee steunen door een ‘cent’ te vragen voor het zenmoment.