Ook gekke fietsen zijn oké!

Met gekke fietsen een positieve boodschap de wereld insturen.

Informatie ―

Jezelf aanvaarden - Zelfvertrouwen - Tevreden over jezelf - Uniek

12 - 16 jaar

4 - 20 jongeren

Halve dag

Gekke fietsen huren (bv. www.gekkefietsen.be), karton, stiften, post-its

Verloop ―

Huur gekke fietsen voor een manifestatie in het dorp. Je kan bijkomende informatie ophangen: ‘Ook gekke fietsen zijn oké’ of ‘Zelfs al zien ze er wat anders uit, ook gekke fietsen rijden prima’.

Nabespreking ―

Doe een brainstorm-estafette. Verdeel de jongeren in 2 (of meerdere) verschillende groepen. Elke groep krijgt een blokje post-its en moet nadenken over dezelfde vraag. Ieder groepje moet zoveel mogelijk antwoorden verzamelen of bedenken. Het groepje dat op het einde de meeste antwoorden heeft, wint. Vraag welke tips iemand die niet zo tevreden is over zichzelf zouden kunnen helpen. Wat kan iemand helpen om zichzelf oké te vinden? Bespreek de antwoorden nadien kort in de groep.

Vertel de jongeren dat het belangrijk is om zichzelf te leren kennen in deze periode van hun leven, en dat ze zeker kunnen experimenteren. Dat kan op het vlak van stijl, maar ook op andere vlakken zoals hobby’s of muziek. De jongeren gaan door een spannende periode, zeker ook omdat veel mensen een oordeel hebben over wat goed of niet goed is voor de jeugd. Maar de jongeren mogen het allemaal lekker zelf uitzoeken! Tip: verwijs naar de bouwblokken van de geluksdriehoek: het kompas voor mentaal welbevinden, of kortweg: geluk!

Vertel de jongeren dat ze op www.noknok.be meer toffe oefeningen voor thuis vinden om zichzelf beter te leren kennen. En om meer zelfvertrouwen te krijgen. Hang de poster op in het lokaal, en geef de jongeren een NokNok-postkaartje en sticker mee haar huis als herinnering aan de activiteit!

Materialen ―

Stickers

Stickers om klasagenda's, gitaren, kasten in het lokaal, het toilet, ... op te fleuren! Deel ze uit en kom te weten waar ze belanden ;)

Postkaartjes

Vertel jongeren over NokNok met dit postkaartje.

Posters

Fleur je lokaal op en zet NokNok in de kijker!