Welkom op NokNok. Deze website werd voor de Coronacrisis ontwikkeld. De oefeningen en tips die je hier vindt zijn zeker ook nu interessant en bruikbaar. Let er wel op dat je hierbij steeds rekening houdt met de meest recente maatregelen.

Persoonlijke ruimte


Spel waarbij jongeren hun eigen persoonlijke ruimte ontdekken

Informatie


Assertiviteit - Neen zeggen - Ja! - Respect voor elkaars grenzen

14 - 16 jaar

4 - 20 personen

25 min.

Niets

Tips


Deze activiteit duurt niet lang, dus het is interessant om een aantal van deze kleinere acties aan elkaar te koppelen en op die manier toch een hele namiddag te werken rond één of meerdere van de knaltips. Wissel ‘denkactiviteiten’ ook steeds a f met ‘doe-activiteiten’ om de aandacht van de jongeren erbij te houden.

Nabespreking


Leg een hoop prenten, foto’s, tijdschriften, boomerangkaarten of voorwerpen kriskras in het midden van de groep. Vraag de jongeren een foto, kaartje, prent of voorwerp te kiezen. Stel hierbij volgende vraag: ‘Wat geeft het beste weer hoe jij je hebt gevoeld tijdens deze activiteit?’ Laat de jongeren vervolgens even kort uitleggen waarom ze een bepaald voorwerp, prentje, kaartje of foto kozen.

De begeleider licht ook kort knaltip ‘Mijn grenzen’ toe en legt de link met www.noknok.be.

Verloop


Zet de groep in twee rijen tegenover elkaar op een 2-tal meter van elkaar. Elk lid uit de ene rij stapt naar het lid van de andere rij dat tegenover hem/haar staat tot die stop zegt. Daarna wisselen de rollen. Een variant kan zijn: Vraag de jongeren om non-verbaal duidelijk te maken dat de ander moet stoppen.