Persoonlijke ruimte


Spel waarbij jongeren hun eigen persoonlijke ruimte ontdekken.

Informatie


Assertiviteit - Neen zeggen - Ja! - Respect voor elkaars grenzen

14 - 16 jaar

4 - 20 personen

25 min.

Niets

Verloop


Zet de groep in twee rijen tegenover elkaar met een 2-tal meter tussen. Elk lid uit de ene rij stapt naar het lid van de andere rij dat tegenover hem/haar staat tot die stop zegt. Daarna wisselen de rollen. Een variant kan zijn: vraag de jongeren om non-verbaal duidelijk te maken dat de ander moet stoppen.

Tips


Deze energizer kan je gebruiken als opwarmertje voor een hele dag ‘goed in je vel’-activiteiten. Of als introductie van een spel zonder grenzen bijvoorbeeld? 😊

Nabespreking


Leg een hoop prenten, foto’s, tijdschriften of voorwerpen kriskras in het midden van de groep. Vraag de jongeren een foto, kaartje, prent of voorwerp te kiezen. Stel hierbij volgende vraag: ‘Wat geeft het beste weer hoe jij je hebt gevoeld tijdens deze activiteit?’ Laat de jongeren daarna even kort uitleggen waarom ze een bepaald voorwerp, prentje, kaartje of foto kozen.

Om het gesprek een zekere richting uit te sturen en verdere tips te geven, kan je vooraf wat informatie opzoeken over dit thema (knaltip ‘mijn grenzen').

Vertel de jongeren dat ze op www.noknok.be meer toffe oefeningen vinden over omgaan met grenzen, zelf ‘neen’ zeggen en nieuwe dingen uitproberen. Hang de poster op in het lokaal, en geef de jongeren een NokNok-postkaartje en sticker mee haar huis als herinnering aan de activiteit!

Materialen


Stickers

Stickers om klasagenda's, gitaren, kasten in het lokaal, het toilet, ... op te fleuren! Deel ze uit en kom te weten waar ze belanden ;)

Postkaartjes

Vertel je leden over NokNok met dit postkaartje.

Posters

Fleur je lokaal op en zet NokNok in de kijker!