Een nieuw lokaal

Je eigen lokaal opsmukken door creatief aan de slag te gaan met tweedehandsspullen.

Informatie ―

Creatief zijn - Iets nieuws proberen - Ervoor gaan - Uitdagingen aangaan

13 - 16 jaar

Meer dan 8 jongeren

Minstens 1 halve dag

Een ‘renovatiebudget’, kringwinkel, rommelmarkt, garageverkoop of containerpark in de buurt, kruiwagen of karretje om materiaal mee te verplaatsen.

Verloop ―

Jongeren krijgen een renovatiebudget om hun eigen lokaal op te smukken. 

Geef het geld echter niet zomaar. Laat ze een deftig plan maken, een beetje opzoeken en prijzen vergelijken in verschillende winkels, zodat ze er bewust genoeg mee omgaan. 

Trek er vervolgens echt op uit met je jongeren en bezoek een aantal kringwinkels, een rommelmarkt of een garageverkoop. Wedden dat jullie terugkeren met funky spullen die je groepslokaal een nieuwe look zullen geven? Met houten latten, planken, hamers en nagels kunnen ze aan de slag om bij te bouwen of te verbouwen. Zo kan je een veranda bouwen aan je lokaal (met doorschijnend plastiek) of er een saloon van maken (met echte klapdeuren). Laat de handige Harry’s knutselen met elektriciteit. Lampen monteren, een deurbel voor het groepslokaal die werkt op een batterij installeren ...

Tips ―

In plaats van je lokaal te renoveren, kan je ook oude fietsen pimpen.

Je kan een algemene oproep doen aan ouders en buren om spullen die ze niet meer nodig hebben in te zamelen. Wie weet kunnen jullie wel upcyclen?

Deze activiteit kan over meerdere dagen verspreid worden. Ga eerst op zoek naar materiaal en stel een plan op. Laat enkele handige Harry’s de ontwerpen uitwerken.

Nabespreking ―

Teken of maak een schip en laat iedereen van de groep een positie innemen op het schip. De ene kan kapitein zijn, de andere matroos, nog een ander is passagier, zit in de mast of is kok of entertainer. Laat iedereen zichzelf een rol toekennen en bespreek vervolgens kort in de groep wie welke rol had in deze activiteit en waarom hij/zij zichzelf deze rol toekent.

Koppel dit aan de vraag of hij/zij het gevoel had dat de eigen grenzen werden gerespecteerd, maar er toch voldoende ruimte was om nieuwe uitdagingen aan te gaan. Tip: verwijs naar de bouwblokken van de geluksdriehoek: het kompas voor mentaal welbevinden, of kortweg: geluk!

Vertel de jongeren dat ze op www.noknok.be meer toffe oefeningen vinden over omgaan met grenzen, zelf ‘neen’ zeggen en nieuwe dingen uitproberen. Hang de poster op in het lokaal, en geef de jongeren een NokNok-postkaartje en sticker mee haar huis als herinnering aan de activiteit!

Materialen ―

Stickers

Stickers om klasagenda's, gitaren, kasten in het lokaal, het toilet, ... op te fleuren! Deel ze uit en kom te weten waar ze belanden ;)

Postkaartjes

Vertel jongeren over NokNok met dit postkaartje.

Posters

Fleur je lokaal op en zet NokNok in de kijker!