Welkom op NokNok. Deze website werd voor de Coronacrisis ontwikkeld. De oefeningen en tips die je hier vindt zijn zeker ook nu interessant en bruikbaar. Let er wel op dat je hierbij steeds rekening houdt met de meest recente maatregelen.

SHAKE IT OFF


Jongeren denken na over hoe ze met onzekerheden kunnen omgaan en geven elkaar tips en advies.

Informatie


Jezelf oké vinden – Jezelf aanvaarden – Zelfvertrouwen

12-16 jaar

4 – 20 jongeren

1 u

post-its, balpennen, bril, petje, klassiek hoedje

Nabespreking


Link de besproken topics aan de 4 knaltips.

Verloop


Elke jongere krijgt ongeveer 10 post-its. De opdracht luidt om hier dingen op te schrijven waarover ze zich wel eens onzeker voelen of waar jongeren zich (in het algemeen) soms zorgen over maken. Ze gaan allemaal uit elkaar staan en plakken de post-its over heel hun lichaam.

Later wordt besproken hoe ze zo’n zorgen van zich kunnen afschudden, maar dat gaan ze eerst letterlijk doen! Er wordt een opgewekt nummer opgezet (‘Shake it off’ van Taylor Swift is natuurlijk toepasselijk) en ze mogen zo hard dansen, shaken, springen en door elkaar lopen tot alle post-its zijn weggevlogen.

De post-its worden bijeengeraapt en de jongeren gaan er in een kring rond zitten. Ze nemen elk om beurten een post-it en bespreken met de groep wat erop staat. Hoe ervaren ze dit zelf en hoe kunnen ze daar (positief) mee omgaan? Laat ze eventueel in de huid kruipen van een personage.

  • Zet ze de pet van Chille Charel op: Hij laat zich niet te hard meeslepen door negatieve gedachten, gaat voor afleiding (alleen of met vrienden).
  • Laat ze kijken door de bril van Tante Kaat: Zij is soms een beetje belerend, maar staat altijd klaar met gebruiksklare tips, wist-je-datjes en gouden raad.
  • Geef hen de hoed van de Bevallige Bomma: Zij leeft volledig mee (“Maar manneke toch!”) en deelt wijsheden die ze doorheen de jaren heen leerde (‘In mijnen tijd …’).

Ze mogen hier volledig in opgaan met gepaste stemmetjes en gebaren.