Stijl- en kleuradvies

Jongeren maken zich samen klaar om naar het feest te gaan. 

Informatie ―

Jezelf oké vinden - Jezelf aanvaarden- Zelfbeeld

12 - 15 jaar

4 - 20 jongeren

1u tot halve dag

Tijdschriften, prenten, afbeeldingen, make-up, borstel, haardroger, make-upwatten, make-upverwijderaar, handdoeken, gel, kleurstiften, mooie kleding om elkaar op te kleden …

Verloop ―

Als jongeren naar een feestje gaan of uitgaan, zorgen ze dat ze er zo goed mogelijk uitzien. In deze activiteit gaan de jongeren elkaar in duo opmaken voordat jullie als groep ergens heen gaan of voor jullie een (kerst)feestje, bal … organiseren in het lokaal.

Als begeleider moet je de boel wat coördineren zodat het niet uit de hand loopt. Laat iedereen in duo’s vertellen wat ze mooi vinden en wat niet. Daarna maakt de een de ander op en nadien worden de rollen omgedraaid. Je kan de jongeren ook vragen om mooie kleding mee te nemen: zo kunnen ze zich hélemaal laten gaan.

Een beeld zegt meer dan 1.000 woorden. Daarom: maak een groepsfoto van al die prachtig opgetutte jongelui en hang die in XL-formaat in jullie lokaal.

Tips ―

Benadruk tijdens de activiteit dat iedereen zijn eigen stijl mag hebben.

Nabespreking ―

Afhankelijk van de leeftijd van de groep kan je de jongeren een kleur laten kiezen die het beste aansluit bij hoe ze zich voelden tijdens de activiteit. Laat iedereen vervolgens kort een toelichting geven in groep.

Vertel de jongeren dat het belangrijk is om zichzelf te leren kennen in deze periode van hun leven, en dat ze zeker kunnen experimenteren. Dat kan op het vlak van stijl en op andere vlakken zoals hobby’s of muziek. Ze gaan door een spannende periode, zeker ook omdat veel mensen een oordeel hebben over wat goed of niet goed is voor de jeugd. Maar de jongeren kunnen het allemaal lekker zelf uitzoeken! Tip: verwijs naar de bouwblokken van de geluksdriehoek: het kompas voor mentaal welbevinden, of kortweg: geluk!

Vertel de jongeren dat ze op www.noknok.be meer toffe oefeningen voor thuis vinden om zichzelf beter te leren kennen. En om meer zelfvertrouwen te krijgen. Hang de poster op in het lokaal, en geef de jongeren een NokNok-postkaartje en sticker mee haar huis als herinnering aan de activiteit!

Materialen ―

Stickers

Stickers om klasagenda's, gitaren, kasten in het lokaal, het toilet, ... op te fleuren! Deel ze uit en kom te weten waar ze belanden ;)

Postkaartjes

Vertel jongeren over NokNok met dit postkaartje.

Posters

Fleur je lokaal op en zet NokNok in de kijker!