Welkom op NokNok. Deze website werd voor de Coronacrisis ontwikkeld. De oefeningen en tips die je hier vindt zijn zeker ook nu interessant en bruikbaar. Let er wel op dat je hierbij steeds rekening houdt met de meest recente maatregelen.

Super-Man/Woman


Jongeren de kans geven hun talenten of interesses te delen met de rest van de groep op een creatieve manier.

Informatie


Ik ben uniek - Mijn talenten - Jouw talenten - Wie ben ik - Jezelf oké vinden - Complimenten geven - Complimenten aanvaarden - Verschillen tussen mensen - Jezelf aanvaarden - Zelfvertrouwen - Jezelf zijn

12 - 16 jaar

3 - 50 jongeren

Halve dag

Fototoestel(len) of gsm, computer, eventueel printer, groot papier, stiften/kleurtjes, tijdschriften of prenten ter inspiratie.

Tips


 • Werk je vaker met dezelfde groep? Je kan ook vragen of ze van thuis al een aantal foto’s meebrengen, als extraatje.
 • Ken je de groep nog niet goed of kennen ze elkaar maar weinig, breng dan zelf een trukendoos mee waarin je een aantal leuke spulletjes verzameld hebt.
 • Sommige jongeren hebben een zeer laag zelfbeeld. Zij vinden het soms moeilijk om voor hun interesses uit te komen. Ook over talenten praten is niet voor iedereen weggelegd. Probeer hier rekening mee te houden. Geef hen extra steun door zelf voorbeelden te geven, echte interesse te tonen en hen even de tijd te geven, zonder de aandacht te veel te trekken op die persoon. Forceer niemand om iets in de groep te brengen.

Nabespreking


Geef iedereen een blokje met post-its of geef elke jongere een leeg blad dat hij onder zijn/haar eigen foto ophangt. Geef vervolgens de opdracht om bij iedereen een compliment te schrijven of op te schrijven op welke manier deze persoon je vandaag positief heeft verrast.

De begeleider legt uit waaruit complimenten bestaan, en hoe ze bij iemand die je minder goed kent waarschijnlijk oppervlakkiger zullen zijn dan bij iemand waar je een sterke band mee hebt. Het belangrijkste is bij iedereen iets positiefs te schrijven.
De begeleider let er op dat er enkel complimenten en positieve briefjes geschreven worden. Geef ook de opdracht om bij iedereen een compliment te schrijven, zo voorkom je lege bladen bij mensen die minder goed in de groep liggen. 

De begeleider licht ook kort knaltip ik (k)en mezelf toe en legt de link met www.noknok.be

Verloop


 • Verdeel de jongeren in groepjes van 2, 3 of 4 personen.

 • Laat ze even brainstormen over hun interesses en talenten. Geef elke groep een groot blad met stiften om hun ideeën neer te schrijven of te tekenen. Een hoop tijdschriften, prenten of foto’s kunnen ook altijd helpen ter inspiratie. Als je merkt dat het niet vlot gaat, help ze dan zeker mee op weg. Het kan gaan over talenten (goed kunnen zingen, goed in rekenen, talen kunnen spreken, verhalen vertellen, skaten, …), interesses (houden van de natuur, vliegtuigen, reizen, muziek, facebook, …), verzamelingen (alles van coca cola, kleine autootjes, …), dingen die je graag doet (bij vrienden zijn, naar de film, computerspelletjes, …), … Kortom dingen waaraan je iemand herkent.

 • Geef vervolgens elk groepje een fototoestel of laat ze met hun gsm aan de slag gaan. De jongeren maken gekke foto’s van elkaar die telkens één eigenschap van de persoon uitbeelden of in de verf zetten. Hiervoor kunnen ze grappige poses aannemen, dingen uitbeelden die ze graag doen, op een plaats gaan staan waar ze graag zijn, iets knutselen of tekenen waar ze een foto van maken met zichzelf, … Ook hier kan je als begeleider helpen met inspiratie te geven, bijvoorbeeld:
  • Luister je graag naar muziek? Doe alsofje wild danst en zet hierbij je favoriete nummer op ofzing het zelf
  • Hou je van de natuur? Ga in het gras liggen met een bloem in je mond.
  • Vind je auto’s leuk? Doe alsof je een auto optilt.
  • Hou je van mensen om je heen? Maak een foto waarop mensen je in de lucht houden.
  • Kan je niet zonder je gsm? Vraag de gsm’s van de anderen in de groep en doe er een leuke pose bij.
 • Alle foto’s worden op een computer gezet. > De jongeren kiezen de leukste foto’s eruit. Elke jongere kiest één foto. Deze foto’s worden afgedrukt om een collage te maken. De collage kan een leuk plaatsje krijgen in jullie lokaal of er kan zelfs een heuse tentoonstelling worden georganiseerd waarbij de fotokunstwerken worden voorgesteld. Altijd leuk om dan ook een officiële opening te houden en mensen buiten jullie groep of jeugdorganisatie uit te nodigen. Met een hippe receptie!