Welkom op NokNok. Deze website werd voor de Coronacrisis ontwikkeld. De oefeningen en tips die je hier vindt zijn zeker ook nu interessant en bruikbaar. Let er wel op dat je hierbij steeds rekening houdt met de meest recente maatregelen.

The Challenge


De jongeren worden in twee teams verdeeld en met een videocamera (en een begeleider) naar twee verschillende plekken in de stad gestuurd of op de trein/bus gezet naar de volgende stad in de buurt. Daar start hun uitdaging. Hun opdracht is zo snel mogelijk naar huis terugkeren en ondertussen een vijftal opdrachten uitvoeren. Ze moeten steeds de uitvoering ervan opnemen op video als bewijs van hun prestatie.

Informatie


Assertiviteit - Zot doen - Ervoor gaan - Iets nieuws proberen - Uitdagingen aangaan - Opkomen voor jezelf

14 - 16 jaar

Meer dan 15 jongeren

3 uur

Videocamera of gsm

Tips


Wees creatief en kies voor gevarieerde opdrachten. Hierboven wordt slechts een aantal ideeën gegeven voor opdrachten. Natuurlijk kan je hier nog vele andere variaties op bedenken. Tip hierbij: een doe-activiteit mag best worden afgewisseld met een rustiger spel waarbij de jongeren moeten nadenken en bespreken.

Nabespreking


Doe een ‘inspringtoneeltje’ als nabespreking. Ieder groepje kiest een situatie die ze misschien beter hadden kunnen aanpakken om sneller tot een goed resultaat te komen (vb. een vraag anders stellen). Als elk groepje een situatie heeft gekozen wordt de situatie kort toegelicht en vervolgens gespeeld voor de groep. Iedereen in de groep kan op elk moment stop roepen en inspringen in het toneeltje om het ‘beter’ te doen en verder te gaan. Het toneel kan ook steeds worden teruggespoeld om opnieuw te proberen. Bespreek elke situatie kort even na door te bekijken welke aanpak volgens de groep het best werkt.

De begeleider licht ook kort knaltip ‘Mijn grenzen’ toe en legt de link met www.noknok.be.

Verloop


Leg uit dat de jongeren samen met een begeleider naar een plaats zullen gaan en dat daar de uitdaging start. Ze moeten zo snel mogelijk proberen terug te geraken en daarbij 5 opdrachten tot een goed einde brengen. Om te bewijzen dat dit gelukt is, moeten ze hun opdrachten opnemen met een videocamera. Enkele mogelijke opdrachten zijn:

  • Vijf mensen in de straat doen meespelen met een spelletje Chinees voetbal
  • Mensen uit 5 verschillende landen samen in beeld zetten
  • Vragen of je mag filmen van achter de kassa in de supermarkt, de toog van een café of de balie bij de bakker
  • Vragen of jullie even een toffe aankondiging mogen doen via de luidsprekers van het station of op de bus
  • Vijf mensen vragen een leuke boodschap te schrijven op een postkaart en deze postkaarten ervolgens aan iemand anders op de straat geven
  • In een winkel vragen of je tijdelijk de rol van etalagepop mag overnemen. Probeer dit in stijl te doen en je ook even op te kleden in de stijl van de winkel